• ΑΣΤΥΝ ΠΟΛΕΩΝ
 • ΠΕΑΑΑΠ
 • ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ


 • ΧΑΛΙΝΤΑΙΥ
 • IMG 0014
 • η σχολη στην κερκυρα .κατεστραφη το 1941 απο ιταλικουσ βομβαρδισμουσπροσφορα του εσ αστυνομου στ.παπαγεωργιου τκδ σ772
 • οι πρωτοι προ παλαιων ανακτορων την ημερα τησ εγκαταστασης
 • ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΟΜΜΕΝΗ ΠΛΑΙΣΙΟ
 • με αρχειο1

 • ΑΡΧΕΙΟ ΓΑΟΥΤΣΗ ΛΕΥΚΩΜΑ ΚΟΝΤΑΡΙΔΗ 0007 Αντιγραφή ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ ΑΡΧΕΣ 20 ΑΙΩΝΑ.ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ Ν ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΣΤΗΚΕ Η ΣΧΟΛΗ ΑΣΤΥΦ
 • ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ
 • ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΗΣ Π.Ε.Α.Α.Α.Π.
 • ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ Π.Ε.Α.Α.Α.Π
 • sir FREDERICK.L.HALLIDAY ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΞ ΑΓΓΛΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΡΩΤΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1921--31 ΙΟΥΝΙΟΥ 1929
 • ΣΠΑΝΙΑ ΦΩΤΟ ΤΩΝ ΄΄ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ΄΄.ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ Β Α\Τ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΑΣΙΤΕΣ,ΦΑΙΝΕΤΑΙ Ο Δ/ΤΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΖΑΡΟΥΛΗΣ Ι.[ΠΡΩΤΟΣ ΕΞ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ] ,ΚΑΙ Ο ΑΣΤΥΝ Σ.ΚΟΜΨΑΣ ΕΝΩ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ[ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΥΚΗ ΜΠΛΟΥΖΑ].ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥΤΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΑΣΤΥΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΟΠΟΥ ΕΞΕΤΕΛΕΣΘΗΚΑΝ
 • Η ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ Α.Π ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ .ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΗ ΤΟ 1941 ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΚΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ
 • ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΣΤΥΦ Α.Π.ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ,ΕΜΠΡΟΣΘΕΝ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ ,ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΡΚΟΜΩΣΙΑΝ ΤΩΝ
 • ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Α.Π ΚΕΡΚΥΡΑΣ
 • 1-5-1954: Νεοορκισθέντες Υπαστ.Β και Αρχιφ.σηματίζουν τα αρχικα Α.Π.
 • ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ.ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ Ν.ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΣΤΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΣΧΟΛΗ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΤΗΣ ΑΠ [Αρχείο ΓΑΟΥΤΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ Χ.ΚΟΝΤΑΡΙΔΗ

ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ2

ΓΙΟΡΤΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ 11/6/2023

 

Σεβασμιότατε αισθανόμαστε τιμή και αγαλλίαση που είσαστε κοντά μας. Σας ευχαριστούμε και σας ευγνωμονούμε. Πανοσιολογιότατε,

κ.κ. Υπουργοί, κ.  Γ. Γραμματέα,  

Κύριε Αρχηγέ,

Κύριοι επίτιμοι Αρχηγοί & Υπαρχηγοί των Σωμάτων,

Αγαπητοί συνάδελφοι, εν ενεργεία και αποστρατεία,

Κυρίες και κύριοι,

 

Θα ήθελα, κατ΄ αρχήν, διερμηνεύοντας και τα αισθήματα των μελών της Ένωσης μας, να  εκφράσω  και από το βήμα αυτό τα συγχαρητήρια μου στον νέο Αρχηγό για την επιλογή του στο ύπατο αξίωμα του Σώματος, καθώς και τις θερμότατες ευχές μου για καλή τύχη και κάθε επιτυχία στο έργο του.

Συνηθίζουμε κάθε χρόνο στο χαιρετισμό μας να εκθέτουμε τα προβλήματα που μας απασχολούν και να διατυπώνουμε αιτήματα και προτάσεις, με την ελπίδα ότι θα κινηθεί το ενδιαφέρον για μια θετική αντιμετώπισή τους. Η φετινή μας όμως εκδήλωση δεν προσφέρεται για κάτι τέτοιο μιας και διανύουμε προεκλογική περίοδο και η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία, στην οποία κυρίως απευθυνόμαστε, είναι υπηρεσιακή.

Συνεπώς θα περιορισθούμε σε λίγα λόγια προς τους εν ενεργεία συναδέλφους μας, οι οποίοι φαίνεται να μην συνειδητοποιούν ότι αργά ή γρήγορα θα μπουν και αυτοί στη δική μας χορεία, στη χορεία των αποστράτων.  Και τους καλούμε να αναλογισθούν πως θα τους φαινόταν όταν οι εν ενεργεία συνάδελφοί τους τους συμπεριφερόταν με αγένεια και αδιαφορία? Πως θα αισθανόταν όταν θα έβλεπαν ότι δεν επιδεικνύεται κανενός είδους σεβασμός απέναντί τους ως ελάχιστη αναγνώριση  των θυσιών  και της προσφοράς τους στο Σώμα και την κοινωνία?

 Οι περί του αντιθέτου διακηρύξεις και γιορτές καλές είναι, αλλά δεν αρκούν. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

 Το πρόβλημα ξεκινάει από τη στιγμή της αποστρατείας. Δεν φτάνει που εξακολουθεί να συντηρείται αυτό το απαράδεκτο σύστημα της  πρόωρης αποστρατείας μας  στην πιο παραγωγική μας ηλικία.  Δεν λαμβάνεται και  καμιά μέριμνα για ένα αξιοπρεπές πέρασμα από την ενέργεια στην αποστρατεία. Δεν δικαιούνται, άραγε,  οι αποστρατευόμενοι να ακούσουν έστω ένα ευχαριστώ για τις προσφερθείσες υπηρεσίες τους?

Σε ένα Σώμα που σέβεται το  προσωπικό του, δεν θ’ έπρεπε να δίδεται η δυνατότητα στον αποστρατευόμενο σε μια τελετή  να αποχαιρετήσει δημοσία τους συνεργάτες του και στους τελευταίους να του πουν δυο λόγια για την προσφορά του? Δεν θα έπρεπε να του   απονέμεται κάποιο αναμνηστικό για τις υπηρεσίες του?

Ας κάνουμε, λοιπόν, κάτι να του δείξουμε ότι συμμεριζόμαστε την πικρία του, ότι του συμπαραστεκόμαστε, ότι εξακολουθούμε να τον θεωρούμε συνάδελφό μας, μέλος της ευρύτερης αστυνομικής οικογένειας.

Δεν ξέρω αν φταίει αυτό που οι εν ενεργεία συνάδελφοί μας, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, μας αντιμετωπίζουν με ψυχρότητα και αδιαφορία και όχι ως μέλη μιας αστυνομικής οικογένειας.

Παρά ταύτα, εμείς οι απόστρατοι την Αστυνομία τη θεωρούμε σπίτι μας. Στους κόλπους αυτής ανδρωθήκαμε και ζήσαμε τα περισσότερα και τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας. Γι’ αυτό και παρακολουθούμε με αγωνία τις προσπάθειές της να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο της και πάντα καμαρώνουμε για τις επιτυχίες της, που είναι πολλές και σημαντικές, αγανακτούμε δε και οργιζόμαστε για τις άδικες, πολλές φορές,  επιθέσεις που δέχεται.

Δεν μπορούμε όμως να παραβλέπουμε και φαινόμενα στους κόλπους της που μας θλίβουν και μας ανησυχούν, όπως είναι κυρίως τα επανειλημμένα φαινόμενα διαφθοράς, αλλά και φαινόμενα κακής συμπεριφοράς και αδιαφορίας.

Αν θέλουμε η Αστυνομία μας να αποκτήσει κύρος και αξιοπιστία, απαραίτητα στοιχεία για την επιτυχία της, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την ακεραιότητά της, θωρακίζοντάς την απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Δεν νοείται αστυνομικοί να οργανώνουν ή να συμμετέχουν σε εγκληματικές οργανώσεις ή να συγκαλύπτουν εγκληματικές δραστηριότητες και αυτό να μην μπορεί να αποτρέπεται ή έστω να αποκαλύπτεται εγκαίρως και να αντιμετωπίζεται.

Για το σκοπό αυτό δεν αρκεί νομίζουμε η λειτουργία της Υπηρεσίες Εσωτερικών Υποθέσεων. Απαιτείται η λειτουργία και άλλων μηχανισμών ελέγχου της συμπεριφοράς των αστυνομικών εντός των επιμέρους Υπηρεσιών που να προλαμβάνουν τέτοια φαινόμενα.

Αλλά πέραν αυτών υπάρχει και σωρεία  άλλων παραβατικών  συμπεριφορών που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας αυτής και μένουν ανέλεγκτες. Συμπεριφορές που δεν κολακεύουν την Αστυνομία και τους αστυνομικούς,  όπως είναι η αναξιοπρεπής εμφάνιση και συμπεριφορά τους, η αυταρχική και αγενής στάση τους, η αδιαφορία και η έλλειψη ενδιαφέροντός τους  για τα προβλήματα και τις ανάγκες των πολιτών που σχετίζονται με τις αρμοδιότητές τους και επιδεικνύεται είτε με την μη ανταπόκριση στα τηλεφωνήματα, είτε με την προσπάθεια αποτροπής της υποβολής μηνύσεων ή καταγγελιών, αλλά  και γενικώς με την αποφυγή εκτέλεσης των καθηκόντων τους.

Οι συμπεριφορές αυτές πλήττουν σοβαρά το κύρος και την αξιοπιστία της Αστυνομίας και πρέπει επειγόντος να ελεγχθούν. Τον πρώτο λόγο έχει βέβαια η διοίκηση των Υπηρεσιών, η οποία δεν πρέπει να επαναπαύεται στην καρέκλα της και να τα αφήνει όλα στον αυτόματο πιλότο. Ο διοικών πρέπει συνεχώς να νοιάζεται και να ανησυχεί για τη συμπεριφορά και την απόδοση του προσωπικού του και να ασκεί αποτελεσματικά τον δέοντα έλεγχο. Να κρίνεται δε με βάση την απόδοση της Υπηρεσίας του και τη συμπεριφορά του προσωπικού της και όχι με κομματικά, τοπικιστικά ή άλλα κριτήρια.

Σημαντικό επίσης ρόλο στη συμπεριφορά του προσωπικού διαδραματίζει η εκπαίδευση. Πρέπει, παράλληλα με τη διδασκαλία των επαγγελματικών γνώσεων, να διδάσκεται και η αξία της καλής συμπεριφοράς, καθώς  και η αξία  της συναδελφικής αλληλεγγύης. Πρέπει να γίνει κτήμα στο νέο αστυνομικό ότι για να επιτύχει στο έργο του πρέπει να απολαμβάνει της υπολήψεως και της εμπιστοσύνης των πολιτών και για να το επιτύχει αυτό οφείλει να επιδεικνύει παραδειγματική διαγωγή, ευγένεια και σεβασμό των δικαιωμάτων τους. Η στάση και η συμπεριφορά του αστυνομικού πρέπει πάντα να αποπνέει κύρος, επιβλητικότητα και σεβασμό.

Ελπίζοντας ότι τα προαναφερόμενα θα τύχουν της δέουσας προσοχής, δεχθείτε παρακαλώ τα συγχαρητήριά μου  για τη διοργάνωση της σημερινής γιορτής και  τις θερμότερες ευχές μου να έχετε υγεία, αντοχή, τύχη και φώτιση για να κάνετε το καλύτερο για την κοινωνία  και τη χώρα μας.

Χρόνια πολλά και καλό καλοκαίρι. 

Παπαευθυμιου Ηλιας 

Αντισ\γος ΕΛ.ΑΣ εα

Προεδρος ΠΕΑΑΑΠ

 

Από το περιοδικό της ΠΕΑΑΑΠ,΄΄ΧΡΟΝΙΚΑ''

ποσοστο κλαδου υγειασ

2

ΠΗΓΗ :Περιοδικό ΠΕΑΑΑΠ,ΧΡΟΝΙΚΑ

ΠΕΑΑΑΠΠανελλήνια  Ένωση  Αποστράτων

Αξιωματικών Αστυνομίας Πόλεων

Βερανζέρου 30  τ.κ. 104 32 Αθήνα

Τηλ.& φαξ:  210 5221346

e-mail    This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Αθήνα,  21 Φεβρουαρίου 2023

Αρ. πρωτ.: 10

 

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

(Προς τα  τακτικά μέλη της ΠΕΑΑΑΠ)

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας, σύμφωνα με το άρθρο 7  του καταστατικού της,

σ α ς   π ρ ο σ κ α λ ε ί

στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, που θα γίνει την Κυριακή 5-3-2023 και ώρα 10.00 στο    Αμφιθέατρο της ΓΑΔΑ, Λεωφ. Αλεξάνδρας 173, με  τα ακόλουθα θέματα Η. Δ.:

 1. Έκθεση πεπραγμένων Δ.Σ..
 2. Οικονομικός απολογισμός εσόδων-εξόδων
 3. Έκθεση Ελεγκτικής Επιτροπής  για την οικονομική διαχείριση
 4. Έγκριση πεπραγμένων και οικονομικής διαχείρισης και απαλλαγή του Δ.Σ από κάθε ευθύνη.       5. Ένταξη στην Ομοσπονδία
 5. Βράβευση μελών μας   
 6. Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας

      Δικαίωμα συμμετοχής στη Γ.Σ. έχουν τα τακτικά μέλη της Ένωσης, που είναι ταμειακώς εντάξει για το 2023. Θα υπάρχει, πάντως, η δυνατότητα ταμειακής τακτοποίησης των μελών και κατά την προσέλευσή τους στη Συνέλευση

     Για την ύπαρξη απαρτίας απαιτείται η παρουσία του ενός τετάρτου (1/4) των ταμειακώς εντάξει μελών. Σε περίπτωση μη απαρτίας, η Συνέλευση θα επαναληφθεί την επόμενη  Κυριακή 12/3 την ίδια ώρα στον ίδιο τόπο. Θερμή παράκληση προς όλα τα μέλη μας να προσέλθουν  την πρώτη Κυριακή 5-3-2023ώστε να προκύψει απαρτία και να  αποτραπεί η επανάληψη της Συνέλευσης, η οποία  είναι δυσχερής (ενδέχεται να μην υπάρξει η δυνατότητα διάθεσης του αμφιθεάτρου της ΓΑΔΑ), προκαλεί δε πρόσθετη ταλαιπωρία και δαπάνη.  

      Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα (μάσκες – αποστάσεις) για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

     Γεώργιος Κορφοξυλιώτης                           Ηλίας Παπαευθυμίου   

        Αντιστράτηγος ε.α.                  Αντιστράτηγος ε.α.        

 

 

ΦΩΤΟ ΓΙΟΡΤΗΣΓΙΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ

Η Ένωσή μας γιόρτασε και φέτος με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια τη μνήμη του προστάτη μας Μεγαλομάρτυρα Αγίου Μηνά στο Ιερό Ναό της Μητρόπολης Αθηνών, χοροστατούντος του Παπα-Δημήτρη Νίκου, του γνωστού φίλου και συμπαραστάτη της Ένωσής μας. Εκτός από τη Θεία Λειτουργία, έγινε Αρτοκλασία και Επιμνημόσυνη Δέηση για  τους νεκρούς συναδέλφων μας. Στη ζωή,  το έργο και τη θυσία του Αγίου αναφέρθηκε με την εμπνευσμένη ομιλία του ο Ταμίας της Ένωσή μας Χρήστος Δημαρτίκας.

Στη γιορτή παραβρέθηκαν αρκετά μέλη μας και φίλοι, καθώς και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας και Σωματείων Αποστράτων Αστυνομικών, ο νυν και ο επίτιμος πρόεδρος του Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Βλάσης Βαλατσός και Ιωάννης Καραπατάκης και ο εκπρόσωπος του Αρχηγού του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας Αστυν. Δ/ντής Λουκάς Μαρρές.

Στην εν λόγω εκδήλωση μας δόθηκε η ευκαιρία να ξανασυναντηθούμε με γνωστούς και φίλους συναδέλφους, να μάθουμε νέα τους, να θυμηθούμε στιγμές απ΄ τα παλιά, να αναθερμάνουμε τις σχέσεις μας  και να ανταλλάξουμε ευχές.

Δυστυχώς η πανδημία δεν μας επέτρεψε να κάνουμε και τις λοιπές εκδηλώσεις, που συνοδεύουν αυτό τον εορτασμό. Ελπίζουμε του χρόνου οι συνθήκες να μας επιτρέψουν να επανέλθουμε στα καθιερωμένα.

Χρόνια πολλά σε όλους. 

 

 

ΕΟΡΤΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ 19 6 2022ΕΟΡΤΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΕΛ ΑΣ 19-6-2022 
 
Πραγματοποιήθηκε την 19-6-2022,στις εγκαταστάσεις της πρώην Σχολής Αξ/κων Χωρ/κής (Μεσογείων 96) η εκδήλωση για την Ημέρα Τιμής των Αποστράτων. Δυστυχώς, η προσέλευση των αποστράτων ήταν πενιχρή και η εκδήλωση υποτονική και πρόχειρα οργανωμένη, με τις καρέκλες τοποθετημένες στο προαύλιο μέσα στον ήλιο. Βέβαια, παρέστη ο Υπουργός, ο Υφυπουργός, Ο Γεν, Γραμματέας και η φυσική ηγεσία του Σώματος και έγιναν οι σχετικές προσφωνήσεις
.
Ακολουθουν:,
Η ΗΔ του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.
Η ομιλία του Προεδρου της ΠΕΑΑΑΠ
Ηλία Παπαευθυμίου Αντιστρ\γου Ε΄.ΑΣ εα,
ο οποίος εθεσε με απλότητα τα θεμα που απασχολουν τους Αποστρατους [ΦΩΤΟ]

ΗΔ Αρχηγού ΕΛ ΑΣ

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΑΡΧΗΓΟΣ

 Αριθ. Πρωτ.:

   Σήμερα, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως η Ελληνική Αστυνομία αποτελεί έναν σύγχρονο Οργανισμό παροχής κοινωνικού έργου, όπου με το κύρος και την αξιοπιστία που  έχει ανακτήσει, κερδίζει συνεχώς την αποδοχή και την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Όμως, η εδραίωση αυτής της σχέσης αστυνομικού-πολίτη, δεν ήταν αποτέλεσμα μιας ημέρας. Είναι απόρροια σκληρής, επίμονης και συλλογικής προσπάθειας ανθρώπων, που πριν από εμάς μόχθησαν, κόπιασαν και κατάφεραν με το έργο και την προσφορά τους, σε βάθος χρόνου, να αναδείξουν και να καθιερώσουν στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη, το πραγματικό πρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας. Εκείνου δηλαδή, που προστατεύει και διασφαλίζει την εσωτερική ασφάλεια, την κοινωνική ομαλότητα, αλλά και την ανεμπόδιστη άσκηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Γι΄ αυτό το λόγο, η Πολιτεία, ως ένδειξη αναγνώρισης αυτής της προσφοράς, αλλά και θέλοντας να δημιουργήσει μια γέφυρα επικοινωνίας, απαραίτητη για την εξασφάλιση της ιστορικής συνέχειας του Σώματος, καθιέρωσε την ημέρα εορτασμού των Αγίων Πάντων, ως ημέρα τιμής των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας, ασφαλώς και δεν είναι τυχαία, καθώς όπως η εκκλησία μας, τιμά όλους τους χριστιανούς που με το έργο τους ή τη μαρτυρία τους προσέφεραν στον Χριστιανισμό, έτσι και η Ελληνική Αστυνομία εκφράζει το σεβασμό στο έργο, που με θυσίες και αυταπάρνηση παρείχαν όλοι οι απόστρατοι αστυνομικοί.

Η ημέρα αυτή, λοιπόν, είναι ημέρα απόδοσης τιμής στους προκατόχους μας, αλλά και ημέρα αναγνώρισης του χρέους μας να σεβαστούμε τις παρακαταθήκες που μας κληροδότησαν και να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, με μεγαλύτερη προσήλωση στο σκοπό που έχουμε ταχθεί να υπηρετούμε.

Σε αυτή την καθημερινή και δύσκολη προσπάθεια, σας νιώθουμε δίπλα μας. Νιώθουμε ότι δεν είστε αποκομμένοι από τα δρώμενα και τις εξελίξεις, αλλά αντιθέτως συνοδοιπόροι και συναγωνιστές. Η εμπειρία σας είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αξιοποίησή της επ΄ ωφελεία του Σώματος.

Ως Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, θέλω λοιπόν την ημέρα αυτή, να σας διαβεβαιώσω, ότι πάντοτε θα αποτελείτε ενεργό και πολύτιμο μέλος της ευρύτερης αστυνομικής οικογένειας στον καθημερινό μας αγώνα, για μια Αστυνομία σύγχρονη, αποτελεσματική, δημοκρατική, που σέβεται και υπερασπίζεται τον πολίτη.

Ολοι εμείς οι εν ενεργεία συνάδελφοί σας ειμαστε υπερήφανοι για όλους εσας που υπηρετήσατε και εξακολουθειτε απο αλλο χωρο και με αλλο τρόπο αλλα με τον ιδιο παντα ζηλο να προσφέρετε στο Σωμα

Χρονια σας Πολλά

ο ΑΡΧΗΓΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΟΥΜΑΣ

Αντιστρατηγος ΕΛ,ΑΣ

 

 

 

 

Ομιλία Προεδρου ΠΕΑΑΑΠ

Πανοσιολογιότατε, κ. Υπουργέ, κ.  Γ. Γραμματείς,  

Κύριοι εκπρόσωποι των κομμάτων, Κύριε Αρχηγέ,

Κύριοι επίτιμοι Αρχηγοί & Υπαρχηγοί των Σωμάτων,

Αγαπητοί συνάδελφοι, εν ενεργεία και αποστρατεία,

Κυρίες και κύριοι,

 

Θα ήθελα, κατ΄αρχήν, διερμηνεύοντας και τα αισθήματα των μελών της Ένωσης μας, να  εκφράσω  και από το βήμα αυτό τα συγχαρητήρια μου στον νέο Αρχηγό για την επιλογή του στο ύπατο αξίωμα του Σώματος, καθώς και τις θερμότατες ευχές μου για καλή τύχη και κάθε επιτυχία στο έργο του.

Θα μου επιτρέψετε και φέτος να μεταλλευτώ την ευκαιρία που μας δίνεται για να εκθέσω και πάλι  τα προβλήματα που μας απασχολούν και να διατυπώσω αιτήματα και προτάσεις, με την ελπίδα ότι θα κινηθεί το ενδιαφέρον για μια θετική αντιμετώπισή τους.

Δεν τρέφουμε όμως αυταπάτες. Ξέρουμε ως απόστρατοι ότι βρισκόμαστε πλέον στο περιθώριο της ζωής και ότι το ενδιαφέρον της πολιτείας για μας χαλαρώνει. Δεν παύουμε όμως  να πιστεύουμε ότι  δικαιούμαστε ενός στοιχειώδους σεβασμού ως ελάχιστη αναγνώριση  των θυσιών  και της προσφοράς μας στο Σώμα και την κοινωνία, που δεν πρέπει να μένει στα λόγια που ακούγονται κάθε χρόνο από τα χείλη του Αρχηγού, αλλά να εκδηλώνεται και εμπράκτως σε κάθε ευκαιρία.

Δεν ζητάμε πολλά, ούτε παράλογα. Δεν δικαιούμαστε, άραγε,  μιας καλής συμπεριφοράς και ενός ειλικρινούς ενδιαφέροντος για την επίλυση των προβλημάτων μας εκ μέρους των εν ενεργεία συναδέλφους μας, που να μας κάνει να αισθανόμαστε ότι εξακολουθούμε να ανήκουμε στην ευρύτερη αστυνομική οικογένεια? Αλλά και για τα αιτήματα και τις προτάσεις μας που κατ΄ επανάληψη  διατυπώνουμε και από το βήμα αυτό,  περιμέναμε  μια καλύτερη αντιμετώπιση. Άλλωστε,  τα περισσότερα απ΄ αυτά που ζητάμε όχι μόνο δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, αλλά θεωρούμε ότι εξυπηρετούν και το δημόσιο συμφέρον.  

Για παράδειγμα, έχουμε αναφερθεί κατ΄ επανάληψη στο απαράδεκτο σύστημα κρίσεων και προαγωγών να οδηγεί στη συνταξιοδότηση αξιωματικούς στην ηλικία των 50 έως και 55 ετών, στην πιο παραγωγική τους ηλικία, στερώντας το Σώμα από την πολύτιμη πείρα τους και διογκώνοντας υπερβολικά τη συνταξιοδοτική δαπάνη.

    Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι αστυνομικοί που αποστρατεύονται φεύγουν από την Υπηρεσία σαν κυνηγημένοι. Καμιά μέριμνα από την πολιτεία για ένα αξιοπρεπές πέρασμα από την ενέργεια στην αποστρατεία. Δεν δικαιούνται, άραγε,  οι αποστρατευόμενοι να ακούσουν έστω ένα ευχαριστώ για τις προσφερθείσες υπηρεσίες τους? Τιμά αυτό  μια πολιτισμένη πολιτεία και  ένα Σώμα που σέβεται το  προσωπικό του?

Αλλά ας έλθουμε και σε ορισμένα θέματα που αφορούν τις συνταξιοδοτικές μας αποδοχές. Δυστυχώς, η πολιτεία δεν συμμορφώθηκε πλήρως με την απόφαση του ΣτΕ για την επαναφορά των αποδοχών μας στο επίπεδο αυτών της 31/7/2012, παρά την προεκλογική της υπόσχεση ότι  θα τηρήσει απόλυτα τη συνταγματική νομιμότητα. Για τη μερική αθέτηση της υπόσχεσής της προβάλλεται η δυσμενής δημοσιονομική συγκυρία, εκτιμούμε δε  ότι με την ίδια δικαιολογία δεν υλοποιεί και την απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία κρίθηκε παράνομη η επιβληθείσα σε βάρος μας Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Αυτό το θεωρούμε απαράδεκτο, γιατί πιστεύουμε ότι σε ένα κράτος δικαίου καμιά δικαιολογία δεν είναι αρκετή για  την παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας, η τήρηση της οποίας αποτελεί το βάθρο της δημοκρατίας.

Πάντως, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έγινε μια προσπάθεια βελτίωσης των συντ/κών μας αποδοχών με το νόμο Βρούτση, που αύξησε  τα ποσοστά αναπλήρωσης από τα 30 έως τα 40 συντάξιμα έτη. Όμως μείωσε  όλως αδικαιολόγητα το ποσοστό αναπλήρωσης για τα πέραν των 40 ετών συντάξιμα έτη από το 2% στο 0,50%, με αποτέλεσμα για τους  συνταξιούχους με περισσότερα των 40 ετών συντάξιμα έτη να βαίνουν μειούμενες οι συντάξεις τους όσο τα συντάξιμα έτη αυξάνονται, δεδομένου ότι αυτές είχαν υπολογισθεί με τα αυξημένα ποσοστά του προηγούμενου νόμου.

       Η ρύθμιση αυτή, όχι μόνο αδικεί κατάφωρα τους συνταξιούχους με πλέον των 40 συντάξιμα έτη και δημιουργεί αδικαιολόγητη ανισότητα σε βάρος τους έναντι των λοιπών  συνταξιούχων, αλλά πλήττει και το δημόσιο συμφέρον και το ασφαλιστικό σύστημα, αφού αποτρέπει, αντί να ενθαρρύνει, όπως θα ήταν λογικό,  την παραμονή στην ενεργό υπηρεσία των υπαλλήλων πέραν των 40 ετών, στερώντας  το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς από τα αυτονόητα οφέλη που συνεπάγεται η παραμονή στην υπηρεσία για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο.

Θα μου επιτρέψετε, τέλος, να αναφερθώ και σε ορισμένα  ζητήματα που αφορούν τον Κλ. Υγείας Υπαλλήλων Αστυν. Πόλεων. Ένα σημαντικό φορέα παροχής συμπληρωματικών υπηρεσιών υγείας, στον οποίον εντάσσονται πλέον  όλοι οι νεοεισερχόμενοι στη Ελληνική Αστυνομία και παρέχεται η  δυνατότητα ένταξης και όσων εκ των υπηρετούντων έχουν μέχρι 15 έτη υπηρεσίας.  Με την ένταξη αυτή, όλο σταδιακά  το προσωπικό του Σώματος θα απολαμβάνει τις ευεργετικές παροχές του ταμείου, παράλληλα δε το ταμείο ενδυναμώνεται και τα ήδη μεγάλα αποθεματικά του αυξάνονται περαιτέρω. Συνεπώς, πρέπει να επιδιωχθεί, κατ΄ αρχήν, η επέκταση  των παροχών του, και αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, να γίνει μείωση των εισφορών, γιατί η συσσώρευση αποθεματικών, που οφείλεται στη μη ισορροπημένη σχέση εισφορών–παροχών (μεγάλες εισφορές-περιορισμένες παροχές), δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό και μάλλον ανησυχίες προκαλεί για την τύχη τους.

Η γενόμενη  τα δύο τελευταία χρόνια αύξηση των παροχών ήταν όχι μόνο άτολμη, αλλά και μεροληπτική, γιατί ένα σημαντικό μέρος των  παροχών δίδονται μόνο στους εν ενεργεία μετόχους, χωρίς αντίστοιχες ή ανάλογες παροχές προς τους συνταξιούχους (παλαιούς μετόχους), πράγμα απαράδεκτο, αφού οι εισφορές είναι κοινές για όλους και συνεπώς και οι παροχές πρέπει να είναι ίδιες ή αντίστοιχες για όλους. Η διαπραχθείσα αδικία γίνεται μεγαλύτερη, αν ληφθεί υπόψη  ότι τα αποθεματικά του ταμείου και η ακίνητη περιουσία του, από την οποία εισπράττονται έσοδα, έχουν δημιουργηθεί από τις εισφορές των παλαιών μετόχων.  

Θεωρούμε ότι η ρίζα του προβλήματος έγκειται στο γεγονός ότι το ταμείο διοικείται από το ενιαίο Δ.Σ. του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α., στο οποίο υπάρχει ελάχιστη, μέχρι μηδαμινή, εκπροσώπηση των μετόχων του Κλάδου Υγείας, καίτοι το όργανο αυτό πλέον ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τα θέματα του Κλάδου, δεδομένου ότι τα λοιπά ταμεία των Σωμάτων από τα οποία απαρτιζόταν το ΤΕΑΠΑΣΑ έχουν ενταχθεί πλέον στο  ΕΤΕΑΕΠ και διοικούνται απ΄αυτό.

Άποψή μας είναι ότι το ΤΕΑΠΑΣΑ δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης και πρέπει να καταργηθεί και ο Κλάδος Υγείας που θα παραμείνει να αποκτήσει το δικό του Δ.Σ. στο οποίο τη συντριπτική πλειοψηφία να έχουν οι μέτοχοί του  και στο οποίο να συμμετέχει  και ένας ανώτατος Υγειονομικός αξιωματικός της  Υγειον. Υπηρεσίας του Σώματος για την επισήμανση των αναγκαίων παροχών υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να διατυπώνονται ανάλογα και τα ερωτήματα προς τους αναλογιστές. Αλλά ακόμη και αν παραμείνει το ΤΕΑΠΑΣΑ, θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση που να προβλέπει τη διαφοροποίηση της σύνθεσης των μελών του Δ.Σ., σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, όταν συζητούνται θέματα του Κλάδου Υγείας.

Ελπίζοντας ότι τα προαναφερόμενα θα τύχουν της δέουσας προσοχής από τους ιθύνοντες, δεχθείτε παρακαλώ τα συγχαρητήριά μου  για τη διοργάνωση της σημερινής γιορτής και  τις θερμότερες ευχές μου να έχετε υγεία, αντοχή, τύχη και φώτιση για να κάνετε το καλύτερο για την κοινωνία  και τη χώρα μας.

Χρόνια πολλά και καλό καλοκαίρι. 

 

 

 

 

Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αστυνομίας Πόλεων

Βερανζέρου 30, 4ος Όροφος
Αθήνα, 10432
ΑΤΤΙΚΗ
Τηλ. 210-5221346
email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Φόρμα Επικοινωνίας