• ΑΣΤΥΝ ΠΟΛΕΩΝ
 • ΠΕΑΑΑΠ
 • ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ


 • ΧΑΛΙΝΤΑΙΥ
 • IMG 0014
 • η σχολη στην κερκυρα .κατεστραφη το 1941 απο ιταλικουσ βομβαρδισμουσπροσφορα του εσ αστυνομου στ.παπαγεωργιου τκδ σ772
 • οι πρωτοι προ παλαιων ανακτορων την ημερα τησ εγκαταστασης
 • ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΟΜΜΕΝΗ ΠΛΑΙΣΙΟ
 • με αρχειο1

 • ΑΡΧΕΙΟ ΓΑΟΥΤΣΗ ΛΕΥΚΩΜΑ ΚΟΝΤΑΡΙΔΗ 0007 Αντιγραφή ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ ΑΡΧΕΣ 20 ΑΙΩΝΑ.ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ Ν ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΣΤΗΚΕ Η ΣΧΟΛΗ ΑΣΤΥΦ
 • ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ
 • ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΗΣ Π.Ε.Α.Α.Α.Π.
 • ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ Π.Ε.Α.Α.Α.Π
 • sir FREDERICK.L.HALLIDAY ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΞ ΑΓΓΛΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΡΩΤΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1921--31 ΙΟΥΝΙΟΥ 1929
 • ΣΠΑΝΙΑ ΦΩΤΟ ΤΩΝ ΄΄ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ΄΄.ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ Β Α\Τ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΑΣΙΤΕΣ,ΦΑΙΝΕΤΑΙ Ο Δ/ΤΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΖΑΡΟΥΛΗΣ Ι.[ΠΡΩΤΟΣ ΕΞ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ] ,ΚΑΙ Ο ΑΣΤΥΝ Σ.ΚΟΜΨΑΣ ΕΝΩ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ[ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΥΚΗ ΜΠΛΟΥΖΑ].ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥΤΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΑΣΤΥΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΟΠΟΥ ΕΞΕΤΕΛΕΣΘΗΚΑΝ
 • Η ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ Α.Π ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ .ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΗ ΤΟ 1941 ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΚΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ
 • ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΣΤΥΦ Α.Π.ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ,ΕΜΠΡΟΣΘΕΝ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ ,ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΡΚΟΜΩΣΙΑΝ ΤΩΝ
 • ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Α.Π ΚΕΡΚΥΡΑΣ
 • 1-5-1954: Νεοορκισθέντες Υπαστ.Β και Αρχιφ.σηματίζουν τα αρχικα Α.Π.
 • ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ.ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ Ν.ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΣΤΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΣΧΟΛΗ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΤΗΣ ΑΠ [Αρχείο ΓΑΟΥΤΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ Χ.ΚΟΝΤΑΡΙΔΗ

 

ΕΟΡΤΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ 19 6 2022ΕΟΡΤΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΕΛ ΑΣ 19-6-2022 
 
Πραγματοποιήθηκε την 19-6-2022,στις εγκαταστάσεις της πρώην Σχολής Αξ/κων Χωρ/κής (Μεσογείων 96) η εκδήλωση για την Ημέρα Τιμής των Αποστράτων. Δυστυχώς, η προσέλευση των αποστράτων ήταν πενιχρή και η εκδήλωση υποτονική και πρόχειρα οργανωμένη, με τις καρέκλες τοποθετημένες στο προαύλιο μέσα στον ήλιο. Βέβαια, παρέστη ο Υπουργός, ο Υφυπουργός, Ο Γεν, Γραμματέας και η φυσική ηγεσία του Σώματος και έγιναν οι σχετικές προσφωνήσεις
.
Ακολουθουν:,
Η ΗΔ του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.
Η ομιλία του Προεδρου της ΠΕΑΑΑΠ
Ηλία Παπαευθυμίου Αντιστρ\γου Ε΄.ΑΣ εα,
ο οποίος εθεσε με απλότητα τα θεμα που απασχολουν τους Αποστρατους [ΦΩΤΟ]

ΗΔ Αρχηγού ΕΛ ΑΣ

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΑΡΧΗΓΟΣ

 Αριθ. Πρωτ.:

   Σήμερα, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως η Ελληνική Αστυνομία αποτελεί έναν σύγχρονο Οργανισμό παροχής κοινωνικού έργου, όπου με το κύρος και την αξιοπιστία που  έχει ανακτήσει, κερδίζει συνεχώς την αποδοχή και την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Όμως, η εδραίωση αυτής της σχέσης αστυνομικού-πολίτη, δεν ήταν αποτέλεσμα μιας ημέρας. Είναι απόρροια σκληρής, επίμονης και συλλογικής προσπάθειας ανθρώπων, που πριν από εμάς μόχθησαν, κόπιασαν και κατάφεραν με το έργο και την προσφορά τους, σε βάθος χρόνου, να αναδείξουν και να καθιερώσουν στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη, το πραγματικό πρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας. Εκείνου δηλαδή, που προστατεύει και διασφαλίζει την εσωτερική ασφάλεια, την κοινωνική ομαλότητα, αλλά και την ανεμπόδιστη άσκηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Γι΄ αυτό το λόγο, η Πολιτεία, ως ένδειξη αναγνώρισης αυτής της προσφοράς, αλλά και θέλοντας να δημιουργήσει μια γέφυρα επικοινωνίας, απαραίτητη για την εξασφάλιση της ιστορικής συνέχειας του Σώματος, καθιέρωσε την ημέρα εορτασμού των Αγίων Πάντων, ως ημέρα τιμής των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας, ασφαλώς και δεν είναι τυχαία, καθώς όπως η εκκλησία μας, τιμά όλους τους χριστιανούς που με το έργο τους ή τη μαρτυρία τους προσέφεραν στον Χριστιανισμό, έτσι και η Ελληνική Αστυνομία εκφράζει το σεβασμό στο έργο, που με θυσίες και αυταπάρνηση παρείχαν όλοι οι απόστρατοι αστυνομικοί.

Η ημέρα αυτή, λοιπόν, είναι ημέρα απόδοσης τιμής στους προκατόχους μας, αλλά και ημέρα αναγνώρισης του χρέους μας να σεβαστούμε τις παρακαταθήκες που μας κληροδότησαν και να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, με μεγαλύτερη προσήλωση στο σκοπό που έχουμε ταχθεί να υπηρετούμε.

Σε αυτή την καθημερινή και δύσκολη προσπάθεια, σας νιώθουμε δίπλα μας. Νιώθουμε ότι δεν είστε αποκομμένοι από τα δρώμενα και τις εξελίξεις, αλλά αντιθέτως συνοδοιπόροι και συναγωνιστές. Η εμπειρία σας είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αξιοποίησή της επ΄ ωφελεία του Σώματος.

Ως Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, θέλω λοιπόν την ημέρα αυτή, να σας διαβεβαιώσω, ότι πάντοτε θα αποτελείτε ενεργό και πολύτιμο μέλος της ευρύτερης αστυνομικής οικογένειας στον καθημερινό μας αγώνα, για μια Αστυνομία σύγχρονη, αποτελεσματική, δημοκρατική, που σέβεται και υπερασπίζεται τον πολίτη.

Ολοι εμείς οι εν ενεργεία συνάδελφοί σας ειμαστε υπερήφανοι για όλους εσας που υπηρετήσατε και εξακολουθειτε απο αλλο χωρο και με αλλο τρόπο αλλα με τον ιδιο παντα ζηλο να προσφέρετε στο Σωμα

Χρονια σας Πολλά

ο ΑΡΧΗΓΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΟΥΜΑΣ

Αντιστρατηγος ΕΛ,ΑΣ

 

 

 

 

Ομιλία Προεδρου ΠΕΑΑΑΠ

Πανοσιολογιότατε, κ. Υπουργέ, κ.  Γ. Γραμματείς,  

Κύριοι εκπρόσωποι των κομμάτων, Κύριε Αρχηγέ,

Κύριοι επίτιμοι Αρχηγοί & Υπαρχηγοί των Σωμάτων,

Αγαπητοί συνάδελφοι, εν ενεργεία και αποστρατεία,

Κυρίες και κύριοι,

 

Θα ήθελα, κατ΄αρχήν, διερμηνεύοντας και τα αισθήματα των μελών της Ένωσης μας, να  εκφράσω  και από το βήμα αυτό τα συγχαρητήρια μου στον νέο Αρχηγό για την επιλογή του στο ύπατο αξίωμα του Σώματος, καθώς και τις θερμότατες ευχές μου για καλή τύχη και κάθε επιτυχία στο έργο του.

Θα μου επιτρέψετε και φέτος να μεταλλευτώ την ευκαιρία που μας δίνεται για να εκθέσω και πάλι  τα προβλήματα που μας απασχολούν και να διατυπώσω αιτήματα και προτάσεις, με την ελπίδα ότι θα κινηθεί το ενδιαφέρον για μια θετική αντιμετώπισή τους.

Δεν τρέφουμε όμως αυταπάτες. Ξέρουμε ως απόστρατοι ότι βρισκόμαστε πλέον στο περιθώριο της ζωής και ότι το ενδιαφέρον της πολιτείας για μας χαλαρώνει. Δεν παύουμε όμως  να πιστεύουμε ότι  δικαιούμαστε ενός στοιχειώδους σεβασμού ως ελάχιστη αναγνώριση  των θυσιών  και της προσφοράς μας στο Σώμα και την κοινωνία, που δεν πρέπει να μένει στα λόγια που ακούγονται κάθε χρόνο από τα χείλη του Αρχηγού, αλλά να εκδηλώνεται και εμπράκτως σε κάθε ευκαιρία.

Δεν ζητάμε πολλά, ούτε παράλογα. Δεν δικαιούμαστε, άραγε,  μιας καλής συμπεριφοράς και ενός ειλικρινούς ενδιαφέροντος για την επίλυση των προβλημάτων μας εκ μέρους των εν ενεργεία συναδέλφους μας, που να μας κάνει να αισθανόμαστε ότι εξακολουθούμε να ανήκουμε στην ευρύτερη αστυνομική οικογένεια? Αλλά και για τα αιτήματα και τις προτάσεις μας που κατ΄ επανάληψη  διατυπώνουμε και από το βήμα αυτό,  περιμέναμε  μια καλύτερη αντιμετώπιση. Άλλωστε,  τα περισσότερα απ΄ αυτά που ζητάμε όχι μόνο δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, αλλά θεωρούμε ότι εξυπηρετούν και το δημόσιο συμφέρον.  

Για παράδειγμα, έχουμε αναφερθεί κατ΄ επανάληψη στο απαράδεκτο σύστημα κρίσεων και προαγωγών να οδηγεί στη συνταξιοδότηση αξιωματικούς στην ηλικία των 50 έως και 55 ετών, στην πιο παραγωγική τους ηλικία, στερώντας το Σώμα από την πολύτιμη πείρα τους και διογκώνοντας υπερβολικά τη συνταξιοδοτική δαπάνη.

    Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι αστυνομικοί που αποστρατεύονται φεύγουν από την Υπηρεσία σαν κυνηγημένοι. Καμιά μέριμνα από την πολιτεία για ένα αξιοπρεπές πέρασμα από την ενέργεια στην αποστρατεία. Δεν δικαιούνται, άραγε,  οι αποστρατευόμενοι να ακούσουν έστω ένα ευχαριστώ για τις προσφερθείσες υπηρεσίες τους? Τιμά αυτό  μια πολιτισμένη πολιτεία και  ένα Σώμα που σέβεται το  προσωπικό του?

Αλλά ας έλθουμε και σε ορισμένα θέματα που αφορούν τις συνταξιοδοτικές μας αποδοχές. Δυστυχώς, η πολιτεία δεν συμμορφώθηκε πλήρως με την απόφαση του ΣτΕ για την επαναφορά των αποδοχών μας στο επίπεδο αυτών της 31/7/2012, παρά την προεκλογική της υπόσχεση ότι  θα τηρήσει απόλυτα τη συνταγματική νομιμότητα. Για τη μερική αθέτηση της υπόσχεσής της προβάλλεται η δυσμενής δημοσιονομική συγκυρία, εκτιμούμε δε  ότι με την ίδια δικαιολογία δεν υλοποιεί και την απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία κρίθηκε παράνομη η επιβληθείσα σε βάρος μας Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Αυτό το θεωρούμε απαράδεκτο, γιατί πιστεύουμε ότι σε ένα κράτος δικαίου καμιά δικαιολογία δεν είναι αρκετή για  την παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας, η τήρηση της οποίας αποτελεί το βάθρο της δημοκρατίας.

Πάντως, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έγινε μια προσπάθεια βελτίωσης των συντ/κών μας αποδοχών με το νόμο Βρούτση, που αύξησε  τα ποσοστά αναπλήρωσης από τα 30 έως τα 40 συντάξιμα έτη. Όμως μείωσε  όλως αδικαιολόγητα το ποσοστό αναπλήρωσης για τα πέραν των 40 ετών συντάξιμα έτη από το 2% στο 0,50%, με αποτέλεσμα για τους  συνταξιούχους με περισσότερα των 40 ετών συντάξιμα έτη να βαίνουν μειούμενες οι συντάξεις τους όσο τα συντάξιμα έτη αυξάνονται, δεδομένου ότι αυτές είχαν υπολογισθεί με τα αυξημένα ποσοστά του προηγούμενου νόμου.

       Η ρύθμιση αυτή, όχι μόνο αδικεί κατάφωρα τους συνταξιούχους με πλέον των 40 συντάξιμα έτη και δημιουργεί αδικαιολόγητη ανισότητα σε βάρος τους έναντι των λοιπών  συνταξιούχων, αλλά πλήττει και το δημόσιο συμφέρον και το ασφαλιστικό σύστημα, αφού αποτρέπει, αντί να ενθαρρύνει, όπως θα ήταν λογικό,  την παραμονή στην ενεργό υπηρεσία των υπαλλήλων πέραν των 40 ετών, στερώντας  το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς από τα αυτονόητα οφέλη που συνεπάγεται η παραμονή στην υπηρεσία για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο.

Θα μου επιτρέψετε, τέλος, να αναφερθώ και σε ορισμένα  ζητήματα που αφορούν τον Κλ. Υγείας Υπαλλήλων Αστυν. Πόλεων. Ένα σημαντικό φορέα παροχής συμπληρωματικών υπηρεσιών υγείας, στον οποίον εντάσσονται πλέον  όλοι οι νεοεισερχόμενοι στη Ελληνική Αστυνομία και παρέχεται η  δυνατότητα ένταξης και όσων εκ των υπηρετούντων έχουν μέχρι 15 έτη υπηρεσίας.  Με την ένταξη αυτή, όλο σταδιακά  το προσωπικό του Σώματος θα απολαμβάνει τις ευεργετικές παροχές του ταμείου, παράλληλα δε το ταμείο ενδυναμώνεται και τα ήδη μεγάλα αποθεματικά του αυξάνονται περαιτέρω. Συνεπώς, πρέπει να επιδιωχθεί, κατ΄ αρχήν, η επέκταση  των παροχών του, και αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, να γίνει μείωση των εισφορών, γιατί η συσσώρευση αποθεματικών, που οφείλεται στη μη ισορροπημένη σχέση εισφορών–παροχών (μεγάλες εισφορές-περιορισμένες παροχές), δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό και μάλλον ανησυχίες προκαλεί για την τύχη τους.

Η γενόμενη  τα δύο τελευταία χρόνια αύξηση των παροχών ήταν όχι μόνο άτολμη, αλλά και μεροληπτική, γιατί ένα σημαντικό μέρος των  παροχών δίδονται μόνο στους εν ενεργεία μετόχους, χωρίς αντίστοιχες ή ανάλογες παροχές προς τους συνταξιούχους (παλαιούς μετόχους), πράγμα απαράδεκτο, αφού οι εισφορές είναι κοινές για όλους και συνεπώς και οι παροχές πρέπει να είναι ίδιες ή αντίστοιχες για όλους. Η διαπραχθείσα αδικία γίνεται μεγαλύτερη, αν ληφθεί υπόψη  ότι τα αποθεματικά του ταμείου και η ακίνητη περιουσία του, από την οποία εισπράττονται έσοδα, έχουν δημιουργηθεί από τις εισφορές των παλαιών μετόχων.  

Θεωρούμε ότι η ρίζα του προβλήματος έγκειται στο γεγονός ότι το ταμείο διοικείται από το ενιαίο Δ.Σ. του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α., στο οποίο υπάρχει ελάχιστη, μέχρι μηδαμινή, εκπροσώπηση των μετόχων του Κλάδου Υγείας, καίτοι το όργανο αυτό πλέον ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τα θέματα του Κλάδου, δεδομένου ότι τα λοιπά ταμεία των Σωμάτων από τα οποία απαρτιζόταν το ΤΕΑΠΑΣΑ έχουν ενταχθεί πλέον στο  ΕΤΕΑΕΠ και διοικούνται απ΄αυτό.

Άποψή μας είναι ότι το ΤΕΑΠΑΣΑ δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης και πρέπει να καταργηθεί και ο Κλάδος Υγείας που θα παραμείνει να αποκτήσει το δικό του Δ.Σ. στο οποίο τη συντριπτική πλειοψηφία να έχουν οι μέτοχοί του  και στο οποίο να συμμετέχει  και ένας ανώτατος Υγειονομικός αξιωματικός της  Υγειον. Υπηρεσίας του Σώματος για την επισήμανση των αναγκαίων παροχών υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να διατυπώνονται ανάλογα και τα ερωτήματα προς τους αναλογιστές. Αλλά ακόμη και αν παραμείνει το ΤΕΑΠΑΣΑ, θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση που να προβλέπει τη διαφοροποίηση της σύνθεσης των μελών του Δ.Σ., σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, όταν συζητούνται θέματα του Κλάδου Υγείας.

Ελπίζοντας ότι τα προαναφερόμενα θα τύχουν της δέουσας προσοχής από τους ιθύνοντες, δεχθείτε παρακαλώ τα συγχαρητήριά μου  για τη διοργάνωση της σημερινής γιορτής και  τις θερμότερες ευχές μου να έχετε υγεία, αντοχή, τύχη και φώτιση για να κάνετε το καλύτερο για την κοινωνία  και τη χώρα μας.

Χρόνια πολλά και καλό καλοκαίρι. 

 

 

 

 

Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αστυνομίας Πόλεων

Βερανζέρου 30, 4ος Όροφος
Αθήνα, 10432
ΑΤΤΙΚΗ
Τηλ. 210-5221346
email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Φόρμα Επικοινωνίας