• ΑΣΤΥΝ ΠΟΛΕΩΝ
 • ΠΕΑΑΑΠ
 • ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ


 • ΧΑΛΙΝΤΑΙΥ
 • IMG 0014
 • η σχολη στην κερκυρα .κατεστραφη το 1941 απο ιταλικουσ βομβαρδισμουσπροσφορα του εσ αστυνομου στ.παπαγεωργιου τκδ σ772
 • οι πρωτοι προ παλαιων ανακτορων την ημερα τησ εγκαταστασης
 • ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΟΜΜΕΝΗ ΠΛΑΙΣΙΟ
 • με αρχειο1

 • ΑΡΧΕΙΟ ΓΑΟΥΤΣΗ ΛΕΥΚΩΜΑ ΚΟΝΤΑΡΙΔΗ 0007 Αντιγραφή ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ ΑΡΧΕΣ 20 ΑΙΩΝΑ.ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ Ν ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΣΤΗΚΕ Η ΣΧΟΛΗ ΑΣΤΥΦ
 • ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ
 • ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΗΣ Π.Ε.Α.Α.Α.Π.
 • ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ Π.Ε.Α.Α.Α.Π
 • sir FREDERICK.L.HALLIDAY ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΞ ΑΓΓΛΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΡΩΤΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1921--31 ΙΟΥΝΙΟΥ 1929
 • ΣΠΑΝΙΑ ΦΩΤΟ ΤΩΝ ΄΄ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ΄΄.ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ Β Α\Τ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΑΣΙΤΕΣ,ΦΑΙΝΕΤΑΙ Ο Δ/ΤΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΖΑΡΟΥΛΗΣ Ι.[ΠΡΩΤΟΣ ΕΞ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ] ,ΚΑΙ Ο ΑΣΤΥΝ Σ.ΚΟΜΨΑΣ ΕΝΩ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ[ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΥΚΗ ΜΠΛΟΥΖΑ].ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥΤΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΑΣΤΥΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΟΠΟΥ ΕΞΕΤΕΛΕΣΘΗΚΑΝ
 • Η ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ Α.Π ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ .ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΗ ΤΟ 1941 ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΚΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ
 • ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΣΤΥΦ Α.Π.ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ,ΕΜΠΡΟΣΘΕΝ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ ,ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΡΚΟΜΩΣΙΑΝ ΤΩΝ
 • ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Α.Π ΚΕΡΚΥΡΑΣ
 • 1-5-1954: Νεοορκισθέντες Υπαστ.Β και Αρχιφ.σηματίζουν τα αρχικα Α.Π.
 • ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ.ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ Ν.ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΣΤΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΣΧΟΛΗ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΤΗΣ ΑΠ [Αρχείο ΓΑΟΥΤΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ Χ.ΚΟΝΤΑΡΙΔΗ

 

ΠΕΑΑΑΠ

Ε Κ Θ Ε Σ Η

Π Ε Π Ρ Α Γ Μ Ε Ν Ω Ν  ΤΟΥ  Δ.Σ. Τ Η Σ  Π. Ε. Α. Α. Α.Π.  ΕΤΩΝ  2020-21

Αγαπητοί συνάδελφοι,

      Όπως ξέρετε, λόγω της πανδημίας, πέρυσι δεν κατέστη δυνατόν να κάνουμε την τακτική μας Γ.Σ., ούτε να πραγματοποιήσουμε τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις μας. Συνεπώς, η παρούσα έκθεση, η οποία  εγκρίθηκε από το Δ. Σ. κατά τη συνεδρίασή του της 31 Μαρτίου 2022,  αναφέρεται στα πεπραγμένα της Ένωσής μας και στα δύο προηγούμενα έτη 2020 και 2021  και έχει, κατά τομέα, ως εξής:

 

ΟΙ    Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ  Μ Α Σ

Το 2020, στην αρχή της χρονιάς και πριν ακόμη αρχίσουν τα μέτρα για την πανδημία, καταφέραμε να κάνουμε τις δύο πρώτες εκδηλώσεις μας, που ήταν η κοπή της πρωτοχρονιάτικη πίτα μας και η τακτική Γ.Σ.

Η Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας μας έγινε την Κυριακή 2/2 στο ξενοδοχείο «ΑΜΑΛΙΑ». Την εκδήλωση αυτή τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός από το μεγάλο αριθμό των μελών και φίλων μας με τις οικογένειές τους, αρκετοί επίτιμοι αρχηγοί και υπαρχηγοί του Σώματος, εκπρόσωποι των σωματείων αποστράτων και του εθνικού τμήματος της ΔΕΑ και η εκπρόσωπος του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ ταξίαρχος Σοφία Λαμπροπούλου, κόρη του αείμνηστου συναδέλφου μας Μαρίνη Λαμπρόπουλου. Μετά την τελετή κοπής της βασιλόπιτας, την οποία ευλόγησε, όπως πάντα, ο πρωθιερέας της Ι.Μ.Α. Παπά Δημήτρης Νίκου, και τους εθιμοτυπικούς χαιρετισμούς, ακολούθησε η καθιερωμένη πλούσια  συνεστίαση και χορός, υπό τους ήχους της  μουσικής που έπαιζε το ολιγομελές, αλλά εκλεκτό τμήμα της μπάντας  της Ελληνικής Αστυνομίας. Η εκδήλωση σημείωσε  εξαιρετική επιτυχία, που  προπαντός οφείλεται στην καλή διάθεση των  συμμετεχόντων συναδέλφων  και φίλων, που  δημιούργησαν με το κέφι τους, όπως πάντα, άλλωστε,  μια εξαιρετική εορταστική ατμόσφαιρα.

  Η δεύτερη εκδήλωσή μας του 2020 ήταν η διενέργεια της ετήσιας Γενική μας Συνέλευση που έγινε την Κυριακή 8 Μαρτίου στον χώρο που βρισκόμαστε σήμερα. Την εκδήλωση αυτή μόλις που την προλάβαμε, γιατί είχαν εμφανισθεί ήδη και στη χώρα μας τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού, αλλά δεν είχαν ακόμη ληφθεί περιοριστικά μέτρα. Άρχισε όμως να κυριαρχεί ο φόβος και η προσέλευση στη Συνέλευση ήταν περιορισμένη. Παρά ταύτα, οι εργασίες της διεξήχθηκαν κανονικά και πέραν του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού του παρελθόντος έτους, έγινε λεπτομερής ενημέρωση των συμμετασχόντων για τα θέματα που μας απασχολούν. Αυτή ήταν και η τελευταία μας εκδήλωση του 2020, αφού τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν αμέσως μετά για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας δεν επέτρεπαν καμιά ομαδική εκδήλωση.

      Από τον Ιούνιο του 2021, που άρχισαν να χαλαρώνουν κάπως τα περιοριστικά μέτρα, κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ η κεντρική εκδήλωση της Ημέρας Τιμής των Αποστράτων την Κυριακή των αγίων πάντων στις 27/6 στις εγκαταστάσεις της πρώην Σχολής Χωροφυλακής στη Μεσογείων. Στην εκδήλωση αυτή την Ένωσή μας εκπροσώπησε ο υποφαινόμενος, ο οποίος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε σε σειρά προβλημάτων που μας απασχολούν και κυρίως στα θέματα του Κλάδου Υγείας (μείωση των εισφορών μας και   αξιοποίηση των αποθεματικών του με αύξηση των παροχών του), στη συνέχιση του απαράδεκτου καθεστώτος της πρόωρης συνταξιοδότησης των στελεχών του Σώματος στη πιο παραγωγική τους ηλικία και στην παντελή έλλειψη πολιτικής αξιοποίησης της πολύτιμης πείρας τους, αλλά και στη μη προσήκουσα συμπεριφορά απέναντι στους από μεγάλη μερίδα των εν ενεργεία συναδέλφων. Επισήμανε δε ότι η πολιτεία φαίνεται να εξαντλεί το χρέος της απέναντί μας με τις εκδηλώσεις αυτές, οι οποίες έχουν βεβαίως τη  σημασία και το συμβολισμό τους για μας τους αποστράτους, αλλά δεν συνοδεύονται και από το  έμπρακτο ενδιαφέρον της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας και την αξιοποίηση των προτάσεών μας, ο διακηρυσσόμενος δε σεβασμός απέναντί μας για την προσφορά μας στο Σώμα, την κοινωνία και το έθνος, δυστυχώς, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Γιατί δεν σέβεσαι κάποιον όταν τον αποστρατεύεις αδικαιολόγητα στην πιο παραγωγική του ηλικία και τον πετάς σαν στυμμένη λεμονόκουπα, χωρίς ούτε καν ένα ευχαριστώ για την προσφορά του. Ούτε απολαμβάνεις σεβασμού όταν αντιμετωπίζεσαι στις αστυνομικές υπηρεσίες όχι ως μέλος της ευρύτερης αστυνομικής οικογένειας, αλλά ούτε καν ως ευυπόληπτος πολίτης.

Η δεύτερη εκδήλωσή μας πέρυσι έγινε την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, κατά την οποία   καταφέραμε να γιορτάσουμε και πάλι, μετά από δύο χρόνια,  τη μνήμη του προστάτη μας Αγίου Μηνά την Ι.Μ. Αθηνών, με   Θεία Λειτουργία, αρτοκλασία και  επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς συναδέλφους μας. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε το μέλος της Ενώσεώς μας Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος, Αντ/γος ε.α., ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή, το έργο, τη θυσία και τα θαύματα του Αγίου, καθώς και στην επιρροή του άσκησε στην επαγγελματική μας ζωή, καθοδηγώντας μας στο δρόμο του καθήκοντος και της χριστιανικής αρετής, η οποία είναι σύμφυτη με την αγάπη για τον συνάνθρωπο, τη δικαιοσύνη, την επιείκεια και το σεβασμό στα δικαιώματα και την προσωπικότητα του ατόμου. Η προσέλευση των συναδέλφων μας και των φίλων μας στη γιορτή αυτή ήταν βέβαια μικρή, λόγω της πανδημίας, η οποία εξακολουθεί να μας ταλανίζει. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, δεν έγιναν και οι λοιπές εκδηλώσεις που συνοδεύουν  αυτή τη γιορτή μας, όπως είναι η κατάθεση στεφάνου στον άγνωστο στρατιώτη και η καθιερωμένη μας  δεξίωση. Ας ελπίσουμε ότι φέτος θα μας επιτρέψουν οι συνθήκες  να γιορτάσουμε τον Άγιό μας κατά τα ειωθότα και με πάνδημη παρουσία.

Στις αρχές Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία του Διοικητικού μας Συμβουλίου, με επικεφαλής τον υποφαινόμενο, παρέστη στο μνημόσυνο που έγινε στο χώρο του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, τιμώντας την  επέτειο των ηρωικών μαχών που έδωσαν τα Σώματα Ασφαλείας (Χωρ/κή και Αστυν. Πόλεων) και οι άλλες εθνικές και συμμαχικές δυνάμεις στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 1944 κατά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, όργανο του ΚΚΕ, το οποίο επεχείρησε να καταλάβει με τη βία την εξουσία και να εγκαθιδρύσει  κομμουνιστικό καθεστώς στη χώρα.

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης αυτής η Ένωσής μας ανήρτησε  κείμενο στο κοινωνικά δίκτυα, με το οποίο τονίζεται η ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης για να τιμούμε όσους αγωνίσθηκαν, υπέστησαν δεινά ή θυσιάσθηκαν για την πατρίδα και τις ιδέες τους, αλλά και να διδασκόμαστε από τα λάθη και τα παθήματά μας για να τα αποφεύγουμε.  Επισημαίνεται δε η απουσία της πολιτείας από τις εν λόγω εκδηλώσεις με το πρόσχημα ότι με αυτές αναμοχλεύονται και συντηρούνται τα μίση και τα πάθη, τα οποία κυριάρχησαν εκείνη την εποχή. Η στάση της όμως αυτή όχι μόνο δεν φέρνει αποτέλεσμα, αφού δεν υπάρχει ανάλογη στάση από την άλλη πλευρά, αλλά υποδηλώνει και ενοχή και έλλειψη αυτοπεποίθησης για το δίκαιο αυτού του αγώνα, αλλά και  έλλειψη ευγνωμοσύνης στα εκατοντάδες θύματά του, που με το αδάμαστο εθνικό τους φρόνημα και το απαράμιλλο σθένος τους κατάφεραν να φράξουν το δρόμο στις αντάρτικες κομμουνιστικές ορδές προς την εξουσία και την εφαρμογή αποτρόπαιων για τη χώρα μας  σχεδίων τους.  

Πέραν των ανωτέρω εκδηλώσεων, η Ένωσή μας έπαιρνε θέση με μηνύματα και ανακοινώσεις της στα κοινωνικά δίκτυα και για άλλα θέματα, με μεγάλο κοινωνικό και εθνικό ενδιαφέρον, όπως η πανδημία, η βία κατά των αστυνομικών, η εθνική μας επέτειος κλπ, προκειμένου να διατηρεί αισθητή την παρουσία της και τη δυνατότητα παρεμβάσεών της.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

    Επειδή τα δύο τελευταία έτη (2020-2021) υπήρξαν ορισμένες εξελίξεις σχετικά με τα συνταξιοδοτικά μας θέματα,  κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε σ’ αυτές για να λυθούν τυχόν απορίες σας.

 1. 1. Τα αναδρομικά που λάβαμε το 2020 αφορούσαν τις περικοπές και μειώσεις που έγιναν στις συντάξεις μας με το ν.4093/12 και αναφέρονται στο χρονικό διάστημα από 11/6/2015 έως 12/5/2016,  διάστημα στο οποίο περιόρισε το ΣτΕ ως παράνομες τις ως άνω περικοπές και μειώσεις.

     Τονίζεται ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να αποτρέψει τη διεκδίκηση της επιστροφής και άλλων περικοπών και μειώσεων, όπως μειώσεις επικουρικών συντάξεων και περικοπές δώρων, στη  διάταξη χορήγησης των ανωτέρω αναδρομικών, περιέβαλε και ρύθμιση σύμφωνα με την οποία με την λήψη του ποσού αυτών αποσβένονται οι αξιώσεις για διεκδίκηση ποσών που αντιστοιχούν και σε άλλες περικοπές και μειώσεις.

      Πάντως, η νομιμότητα αυτής της ρύθμισης θα κριθεί από το  ΣτΕ, όπου εκκρεμεί η λήψη απόφασης  σχετικά με την νομιμότητα των περικοπών των επικουρικών συντάξεων, των δώρων και των επιδομάτων αδείας και εορτών, που ελπίζουμε να είναι θετική, τουλάχιστον ως προς τις επικουρικές μας συντάξεις, οι οποίες υπέστησαν τεράστιες  περικοπές.

      Τονίζεται ότι τα ποσά των προαναφερόμενων αναδρομικών έπρεπε να δηλωθούν στη Εφορία μέχρι την 31/12/2021, για να φορολογηθούν στο έτος που ανάγονται (2015 &2016), αφού ως γνωστόν οι δηλώσεις των αναδρομικών γίνονται μέχρι το τέλος του επομένου έτους απ’ αυτό που εισπράχθηκαν.

 1. Επίσης, αναδρομικά λάβαμε αρκετοί  συνάδελφοι, μετά από τον επανυπολογισμό των συντάξεών μας, με βάση το νόμο  Βρούτση, ο οποίος αύξησε από 1/10/2019 τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 και έως 40 έτη  συντάξιμης υπηρεσίας. Από το ποσό των αυξήσεων που προέκυψε από τον επανυπολογισμό μας καταβλήθηκε το Σεπτέμβριο του 2021 το ένα πέμπτο αυτού  και αφορούσε το χρονικό διάστημα από 1/10/19 έως 31/12/20 και άλλο ένα πέμπτο για το 2021 (τα ποσά αυτά δόθηκαν ως αναδρομικά μέχρι και τον Οκτώβριο του 2021 και έκτοτε γίνονται  οι αναλογούσες αυξήσεις στις συντάξεις μας. Το υπόλοιπο ποσό της αύξησης θα καταβάλλεται κατά το ένα πέμπτο κατ’ έτος μέχρι και το τέλος του 2024. Και τα αναδρομικά αυτά που αφορούν  τα έτη 2019,  2020 και 2021 πρέπει να δηλωθούν μέχρι την 31/12/2022, αφού καταβλήθηκαν το 2021.

Όμως, με  την ευκαιρία της αναφοράς στις ρυθμίσεις για τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση,  πρέπει να τονίσουμε  ότι με το νόμο αυτό μειώθηκαν όλως  αδικαιολόγητα τα ποσοστά αναπλήρωσης για τα πέραν των 40 ετών συντάξιμα έτη από το 2% στο 0,50%, με αποτέλεσμα για τους  συνταξιούχους με περισσότερα των 40 ετών συντάξιμα έτη να βαίνουν μειούμενες οι συντάξεις τους όσο τα συντάξιμα έτη αυξάνονται, δεδομένου ότι αυτές είχαν υπολογισθεί με τα αυξημένα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου. Συνέπεια αυτού είναι οι εν λόγω συνταξιούχοι να έρχονται  σε δυσμενέστερη θέση έναντι αυτών που δεν ξεπερνούν τα 40 έτη υπηρεσίας,  αφού  περιορίζονται αισθητά οι αυξήσεις, που προκύπτουν από τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης των 40 συντάξιμων ετών τους, φθάνοντας στο τραγικό σημείο όχι μόνο οι αυξήσεις αυτές να εξανεμίζονται πλήρως, αλλά να προκύπτουν και αισθητές μειώσεις των συντάξεών τους   για όσους έχουν πάνω από 45 συντάξιμα έτη.

       Η ρύθμιση αυτή, που μειώνει τα ποσοστά αναπλήρωσης για τα πέραν των 40 ετών συντάξιμα έτη, όχι μόνο αδικεί κατάφωρα τους συνταξιούχους με πλέον των 40 συντάξιμα έτη και δημιουργεί αδικαιολόγητη ανισότητα σε βάρος τους έναντι των λοιπών  συνταξιούχων, αλλά πλήττει και το δημόσιο συμφέρον και το ασφαλιστικό σύστημα, αφού αποτρέπει, αντί να ενθαρρύνει, όπως θα ήταν λογικό,  την παραμονή στην ενεργό υπηρεσία των υπαλλήλων πέραν των 40 ετών, στερώντας  το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς από τα αυτονόητα οφέλη που συνεπάγεται η παραμονή στην υπηρεσία για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο.

       Για το θέμα αυτό η Ένωσή μας απέστειλε σχετική επιστολή στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την παράκληση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την άρση της προαναφερόμενης αδικίας, την αποκατάσταση της ισότητας και της ισονομίας,  εξυπηρετώντας παράλληλα και το δημόσιο συμφέρον.

 1. 3. Τέλος, έχουμε μια πολύ θετική εξέλιξη σχετικά με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.  Η Εισφορά αυτή με την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίθηκε ως αντισυνταγματική και αναμένεται πλέον η αντίδραση της Κυβέρνησης, η οποία πρέπει να τη διακόψει για το μέλλον και να μας επιστρέψει ως παρανόμως καταβληθέντα   τα ποσά που καταβάλαμε με την Εισφορά αυτή την τελευταία 5ετία, χρόνος που οι σχετικές μας αξιώσεις δεν υπόκεινται σε παραγραφή, δεδομένου ότι  και η προαναφερόμενη απόφαση δεν απέκλεισε την αναδρομικότητα.

     Η κυβέρνηση πάντως μέχρι τώρα δεν έχει κάνει κάποια σχετική  κίνηση και για το λόγο  αυτό δεν θα ήταν άσκοπη η άσκηση αγωγών, με αξίωση τη διακοπή της είσπραξης της αντισυνταγματικής αυτής Εισφοράς και τη διεκδίκηση των αναδρομικών ποσών που παρανόμως εισπράχτηκαν κατά την τελευταία 5ετία.

 1. Ένα άλλο θέμα που μας απασχόλησε είναι ότι  στα Ενημερωτικά Σημειώματα των συντάξεών μας που πρόσφατα αναρτήθηκαν στον ΕΦΚΑ, μετά την εφαρμογή του νόμου  Βρούτση, εμφανίζεται στο πεδίο «ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ» να γίνεται διπλή κράτηση του ποσού της εισφοράς της υγειονομικής περίθαλψης των ασφαλισμένων του δημοσίου, αντί του ποσού της εισφοράς μας στον Κλάδο Υγείας.Διαπιστώθηκε όμως ότι πρόκειται για τυπογραφικό λάθος και οι κρατήσεις και των δύο αυτών ποσών γίνονται κανονικά. Κατόπιν αυτού, με έγγραφό μας προς τον ΕΦΚΑ ζητούμε να ενεργήσει για τη διόρθωση του λάθους αυτού και την αποκατάσταση της πραγματικής εικόνας των κρατήσεων, ώστε να εμφανίζεται και το ποσό  της κράτησή μας για τον Κλάδο Υγείας και να μην προκαλούνται πεπλανημένες εντυπώσεις και ανησυχίες στα μέλη μας.

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

ΚΛΑΔΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

    Ως γνωστόν, παρά τις επιδιώξεις μας να μειωθεί η εισφορά μας στον Κλάδο και να επεκταθούν οι  παροχές του, ώστε να μην σωρεύονται αχρείαστα αποθεματικά, η Απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη που εκδόθηκε το 2019 δεν ικανοποιεί σχεδόν καμία από τις επιδιώξεις μας, αφού διατηρεί την εισφορά μας στο 1,5%, η μοναδική δε παροχή που μας δίνεται είναι η κάλυψη του 50% της τυχόν διαφοράς της τιμής του γενοσήμου  από την τιμή του  πρωτοτύπου  φαρμάκου. Πέραν αυτού προβλέπει την υποχρεωτική εγγραφή στον Κλάδο όλων των κατατασσομένων πλέον στην Ελληνική Αστυνομία και την προαιρετική εγγραφή όσων εκ των υπηρετούντων έχουν μέχρι 10 έτη υπηρεσίας. Παράλληλα, όμως, προβλέπει και  ορισμένες  μονομερείς παροχές υπέρ των εν ενεργεία ενστόλων, ήτοι αποζημιώσεις σε περίπτωση θανάτου ή ακρωτηριασμού, πράγμα αδικαιολόγητο, καθόσον οι εισφορές είναι ίδιες για όλους τους μετόχους και συνεπώς και οι παροχές πρέπει να είναι ίδιες ή ανάλογες προς όλους.

 1. Ήδη προωθείται νέα απόφαση, με την οποία τροποποιείται η προηγούμενη και βελτιώνεται λίγο το υφιστάμενο καθεστώς παροχών. Συγκεκριμένα, πέραν ορισμένων ρυθμίσεων που αφορούν τους εν ενεργεία, προβλέπεται για όλους τους μετόχους και τα εξής:

α. Σε περίπτωση μαστεκτομής ή αφαίρεσης τμήματος του μαστού, λόγω κακοήθους παθήσεως, παροχή από τον Κλάδο ποσού 800 € ανά μαστό,

β. Σε περίπτωση χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας ασφαλισμένων του με νοσηλεία σε ιδιώτη πάροχο, παροχή από τον Κλάδο ποσού 30 € ανά θεραπεία. Τα συνολικό ποσό της παροχής αυτής δεν μπορεί να υπερβεί τα 1000 €.

     γ. Για νοσηλεία ασφαλισμένων του σε ιδιωτικά θεραπευτήρια για καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, παροχή από τον Κλάδο ποσού μέχρι 1500 € ανά θεραπεία, πέραν του ποσού που καταβάλλεται από το ΕΟΠΥΥ, με την προσκόμιση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών. Τα συνολικό ποσό της παροχής αυτής δεν μπορεί να υπερβεί τα 4.500 €.

      Για το περιεχόμενο της εν λόγω απόφασης κληθήκαμε στο Υπουργείο από τη Διευθύντρια του Γραφείου του Υπουργού την κα Κορώνη οι πρόεδροι των δύο σωματείων συνταξιούχων της Α.Π (αξιωματικών και κατωτέρων) για να ενημερωθούμε και να εκφράσουμε τις απόψεις μας.

 Κατά την επίσκεψή μας αυτή τονίσαμε ότι στο στάδιο  που ζητούνται οι απόψεις μας (πριν δηλ. την υπογραφή της απόφασης από τον Υπουργό) δεν θα μπορούσε να αλλάξει κάτι, με δεδομένα τα σενάρια της αναλογιστικής και την απόφαση του Δ.Σ. του ΤΕΑΠΑΣΑ. Γι’ αυτό ζητήσαμε, αντί της προσχηματικής και ατελέσφορης αυτής διαδικασίας, να καλούμαστε να εκφράσουμε τις απόψεις μας όταν καταρτίζονται τα ερωτήματα προς τον αναλογιστή, ώστε να έχουμε και τα ανάλογα σενάρια, στα οποία πρέπει να περιλαμβάνεται, πέραν της γενναίας αύξησης των παροχών, και η μείωση της εισφοράς μας, ώστε να αξιοποιηθούν τα αποθεματικά και να μην σωρεύονται  νέα.

      Επίσης, προτείναμε την κατάργηση του ΤΕΑΠΑΣΑ, το οποίο πλέον δεν έχει λόγο ύπαρξης, δεδομένου ότι, εκτός από τον Κλάδο Υγείας,  όλα τα άλλα ταμεία που το απαρτίζουν (πρόνοιας και επικουρικά) έχουν ενταχθεί πλέον στο ΕΤΕΑΕΠ. Έτσι θα καταργηθεί μια αχρείαστη δομή και ο Κλάδος θα αποκτήσει την ουσιαστική του αυτοτέλεια με δικό του Δ.Σ., με σύνθεση ανάλογη αυτού που είχε πριν την ένταξή του στο ΤΕΑΠΑΣΑ.

     Τέλος, προτείναμε να λειτουργήσει και πάλι το περιφερειακό ιατρείο που λειτουργούσε στον Κλάδο Υγείας και σιωπηρά καταργήθηκε με το πρόσχημα της πανδημίας. Η πρότασή μας αυτή έγινε αποδεκτή και ήδη το περιφερειακό αυτό ιατρείο λειτουργεί κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή από 10ης-12ης ώρας.

 

ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΝΟΣΟΚ. ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ

    Η  Σύμβαση μας με το νοσοκομείο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, ανανεώθηκε τον Οκτώβριο του 2020 και ισχύει για δύο χρόνια, ήτοι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου τ.ε., οπότε θα προσπαθήσουμε να την ανανεώσουμε και πάλι. Περιλαμβάνει παροχές στα μέλη μας, με προνομιακούς όρους,  που εκτείνονται σε όλο το φάσμα των ιατρικών υπηρεσιών. Οι δικαιούχοι της Σύμβασης, στους οποίους περιλαμβάνονται  τα τακτικά και επίτιμα μέλη μας, οι εγγεγραμμένοι φίλοι μας, καθώς και οι συγγενείς αυτών α΄ βαθμού, δεν έχουν εκ των προτέρων καμία υποχρέωση ή επιβάρυνση. Η επιλογή του νοσοκομείου ανήκει αποκλειστικά στην κρίση τους.

     Στον καθένα από τους δικαιούχους το Νοσοκομείο χορηγεί ειδική κάρτα νοσηλείας, για την έκδοση της οποίας πρέπει να συμπληρώσουμε τα στοιχεία εκάστου σε ειδικό έντυπο αιτήσεως του Νοσοκομείου. Αντίτυπα του εντύπου αυτού  έχουμε στα Γραφεία μας. Για όσους είχαν  υποβάλλει τέτοιες  αιτήσεις αρκετές κάρτες έχουν εκδοθεί και μπορείτε να τις παραλάβετε από τα Γραφεία μας

 

Λ Ε Ι Τ Ο Υ Ρ Γ Ι Ε Σ  Τ Η Σ  Ε Ν Ω Σ Η Σ

  Εκτός από τις προαναφερόμενες δραστηριότητες, το Δ.Σ της Ένωσής μας μεριμνά για τη διατήρηση και τη διεκπεραίωση όλων των λειτουργιών της, όπως είναι:

 1. Το άνοιγμα των Γραφείων τηςόλες τις εργάσιμες ημέρες, από τις 10 το πρωί  έως τη 1 το μεσημέρι, πλην των καλοκαιρινών μηνών Ιουλίου και Αυγούστου και των διακοπών μιας εβδομάδος του Πάσχα και ενός 10ημέρου των Χριστουγέννων & Πρωτοχρονιάς.
 2. Η έκδοση των Δελτίων Ταυτότητας, με στολή, των νέων μελών, καθώς και την αντικατάσταση των παλαιών ή των απολεσθέντων Δελτίων.
 3. Η έκδοση του ετήσιου περιοδικού της«ΧΡΟΝΙΚΑ».
 4. Η λειτουργία του ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου,στην ηλεκτρονική διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">peaaap@otenet.gr, στην οποία μπορείτε να στέλνεται τα μηνύματά σας και τα άρθρα σας για το περιοδικό μας, καθώς και  τις προτάσεις σας, τις απορίες και τα ερωτήματά σας και να παίρνετε τις απαντήσεις μας.
 5. Η λειτουργία του συστήματος αποστολής των ηλεκτρονικών μηνυμάτων (SMS), στα κινητά σας τηλ/να.  Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να λαμβάνουν  τα μηνύματά μας και δεν μας έχουν δώσει τα κινητά τους τηλ/να, παρακαλούνται να μας ενημερώσουν σχετικά.
 6. Η λειτουργία  της ιστοσελίδας μαςστο διαδίκτυο, η οποία λειτουργεί στην ίδια δ/νση (www.peaaap.gr), όπου μπορείτε να αντλείτε  πληροφορίες για την ταυτότητά, τους σκοπούς και τις δραστηριότητές μας, καθώς και για την ιστορία και την προσφορά τις Αστυνομίας Πόλεων. Αποτελεί, επίσης, ένα βήμα άμεσης και διαρκούς ενημέρωσης για τις εκδηλώσεις μας και τα άλλα θέματα που μας απασχολούν.
 7. Η λειτουργία του λογαριασμού μας στο F.B., στη διεύθυνση πεαα Αστυνομίας Πόλεων, όπου αναρτώνταιπληροφοριακά στοιχείακαι απόψεις μας για επίκαιρα θέματα που μας αφορούν.

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ  ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ

    Κατά τα διαρρεύσαντα δύο έτη (2020-2021) εγγράψαμε στη Ένωση  12 νέα μέλη και 7 νέους φίλους.

 1. Τα νέα μέληείναι, κατά βαθμό, τα εξής:

Αντ/γοι ε.α.

  ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος

Υπ/γοι ε.α

  ΕΛΕΥΘΕΡΑΚΗΣ Γεώργιος

  ΜΠΑΜΠΙΛΗΣ Ανδρέας

Ταξίαρχοι ε.α.

   ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Μάρκος

   ΛΟΥΚΑΤΟΣ Παύλος

Αστυν. Υπ/ντές ε.α.

    ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ Ιωάννης

    ΜΑΡΚΟΓΛΟΥ Στυλιανός

Αστυνόμοι Α΄ ε.α.

    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Παναγιώτης

Υπαστυνόμοι Α΄ε.α.

    ΜΠΑΝΤΟΣ Νικόλαος

    ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ Νικόλαος

Υπαστυνόμοι Β’ ε.α

    ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ Παναγιώτης

    ΡΑΠΤΗΣ Βασίλειος

 1. Οι νέοι φίλοι μαςείναι, κατ΄ αλφαβητική  σειρά, οι εξής:

     ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Σοφία

  ΚΙΟΥΣΗ Νικολίτσα

  ΛΑΚΑΦΩΣΗΣ Χαράλαμπος

  ΠΡΙΜΠΑ Ελένη

  ΤΖΑΓΑΝΗΣ Φανούριος

  ΤΣΙΝΤΖΟΥ Αθηνά

   ΦΕΛΩΝΗ Ιοκάστη

    Ερωτάται το Σώμα: Επικυρώνει  τις ως άνω εγγραφές, που απαιτεί το άρθρο 3 παρ. 6 του Καταστατικού μας?

 

 

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ  ΜΑΣ ΠΟΥ  ... ΕΦΥΓΑΝ

    Με λύπη σας ανακοινώνουμε ότι κατά τα δύο  προηγούμενα έτη έφυγαν από τη ζωή  35 εκλεκτοί μας συνάδελφοι,  τακτικά μέλη της Ενώσεώς μας.

    Δυστυχώς, για ορισμένους από του εκλιπόντες συναδέλφους δεν είχαμε έγκαιρη ενημέρωση για το συμβάν, παρά το γεγονός  ότι στην τελευταία σελίδα του περιοδικού μας έχουμε λεπτομερείς οδηγίες για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν τα μέλη των οικογενειών μας όταν μας συμβεί το μοιραίο. Αυτό είχε ως  αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε και εμείς να ενημερώσουμε έγκαιρα τα μέλη μας, να αποδώσουμε τις καθιερωμένες επικήδειες τιμές και να συμπαρασταθούμε στο πένθος των οικείων τους.

     Πάντως, λόγω των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού, και στις περιπτώσεις που είχαμε ενημέρωση,  δεν μπορούσαμε να παραστούμε στις εξόδιες ακολουθίες και να εκφωνήσουμε επικήδειους, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων. Έτσι, περιοριστήκαμε στην ενημέρωση των μελών μας με το SMS, στην αποστολή στεφάνου, καθώς και στην αποστολή συλλυπητηρίων επιστολών στις οικογένειες των εκλιπόντων, με πληροφορίες για του που πρέπει να απευθυνθούν για τα έξοδα κηδείας, τα βιβλιάρια υγείας,  τη σύνταξη και τα μερίσματά τους.

   Τα εκλιπόντα μέλη μας είναι, κατ’ αλφαβητική σειρά, τα εξής:

     ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ Κωστ/νος, Αντιστράτηγος  ε.α.

 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος, Ταξίαρχος ε.α.

 ΑΡΓΥΡΗΣ Φώτιος, Αστυν. Δ/ντής ε.α.

 ΒΑΛΣΑΜΑΣ Γεώργιος, Υπαστυνόμος Α’ ε.α.

 ΒΗΤΑΣ Γεώργιος, Αστυν. Α΄ ε.α.

 ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ Σεραφείμ, Αστυν. Υπ/ντής ε.α.

 ΒΡΑΚΑΣ Ανδρέας, Υποστράτηγος  ε.α.

 ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ Δημήτριος, Υποστράτηγος  ε.α

 ΓΙΩΡΓΑΚΑΚΗΣ Μιχαήλ, Υποστράτηγος  ε.α.  

 ΓΙΑΜΠΟΥΡΑΣ Εμμανουήλ, Αστυν. Υπ/ντής ε.α

 ΔΑΝΕΛΗΣ Κων/νος, Γεν.Αστυν. Δ/ντής  ε.α

 ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος, , Υπαστυν. Β΄ ε.α.

 ΔΙΠΛΑΣ Βασίλειος, Αστυν. Β’ ε.α.

 ΚΑΝΟΥΣΗΣ Παναγιώτης, Αστυν. Α’  ε.α

 ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ Αθανάσιος, Υπαρχηγός ε.α.

 ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ Γρηγόριος , Ταξίαρχος ε.α.

 ΚΑΡΑΣΤΑΘΗΣ Χρήστος, Ταξίαρχος ε.α.

 ΚΙΟΥΣΗΣ Ιωάννης, Ταξίαρχος ε.α.

 ΛΑΚΑΦΩΣΗΣ Δημήτριος, Γεν.Αστυν. Δ/ντής  ε.α

 ΛΑΧΑΝΑΣ Αθανάσιος, Υπαρχηγός ε.α.

 ΛΙΟΔΑΚΗΣ Γεώργιος, Αστυν. Υπ/ντής ε.α

 ΛΙΟΝΤΑΣ Αγγελος, Υπαστυν. Α΄ ε.α.

 ΜΑΡΚΟΥ Παναγιώτης, Ταξίαρχος ε.α.

 ΜΑΧΑΙΡΑΣ Κων/νος, Ταξίαρχος ε.α.

 ΜΗΛΙΩΝΗΣ Σπυρίδων, Αστυν. Δ/ντής ε.α.

 ΜΠΟΥΛΑΜΑΝΤΗΣ Κων/νος, Υποστράτηγος  ε.α

 ΜΠΟΥΡΑΣΣ Γεώργιος, Υποστράτηγος  ε.α

 ΝΕΡΑΤΖΗΣ Χρήστος, Ταξίαρχος ε.α

 ΡΑΥΤΟΓΙΑΝΝΗΣ Βασίλειος, Υπαρχηγός ε.α.

 ΡΕΓΚΛΗΣ Ιωάννης, Αστυνόμος Α’

 ΣΙΔΕΡΗΣ Γεώργιος, Ταξίαρχος ε.α

 ΣΟΥΡΟΠΑΝΗΣ Ευάγγελος, Ταξίαρχος ε.α

 ΤΖΙΜΑΣ Θεόδωρος, Αρχηγός ε.α.

 ΧΗΝΑΣ Ιωάννης, Υποστράτηγος  ε.α. και

 ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ Ευρυπίδης, Αστυν. Υπ/ντής ε.α

     Παρακαλώ πολύ να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγής στη μνήμη τους.

     Ευχόμαστε ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές τους και να δώσει παρηγοριά και δύναμη στους οικείους τους.

 

ΠΕΑΑΑΠ

 

 

Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αστυνομίας Πόλεων

Βερανζέρου 30, 4ος Όροφος
Αθήνα, 10432
ΑΤΤΙΚΗ
Τηλ. 210-5221346
email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Φόρμα Επικοινωνίας