• ΑΣΤΥΝ ΠΟΛΕΩΝ
 • ΠΕΑΑΑΠ
 • ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ


 • ΧΑΛΙΝΤΑΙΥ
 • IMG 0014
 • η σχολη στην κερκυρα .κατεστραφη το 1941 απο ιταλικουσ βομβαρδισμουσπροσφορα του εσ αστυνομου στ.παπαγεωργιου τκδ σ772
 • οι πρωτοι προ παλαιων ανακτορων την ημερα τησ εγκαταστασης
 • ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΟΜΜΕΝΗ ΠΛΑΙΣΙΟ
 • με αρχειο1

 • ΑΡΧΕΙΟ ΓΑΟΥΤΣΗ ΛΕΥΚΩΜΑ ΚΟΝΤΑΡΙΔΗ 0007 Αντιγραφή ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ ΑΡΧΕΣ 20 ΑΙΩΝΑ.ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ Ν ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΣΤΗΚΕ Η ΣΧΟΛΗ ΑΣΤΥΦ
 • ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ
 • ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΗΣ Π.Ε.Α.Α.Α.Π.
 • ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ Π.Ε.Α.Α.Α.Π
 • sir FREDERICK.L.HALLIDAY ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΞ ΑΓΓΛΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΡΩΤΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1921--31 ΙΟΥΝΙΟΥ 1929
 • ΣΠΑΝΙΑ ΦΩΤΟ ΤΩΝ ΄΄ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ΄΄.ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ Β Α\Τ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΑΣΙΤΕΣ,ΦΑΙΝΕΤΑΙ Ο Δ/ΤΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΖΑΡΟΥΛΗΣ Ι.[ΠΡΩΤΟΣ ΕΞ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ] ,ΚΑΙ Ο ΑΣΤΥΝ Σ.ΚΟΜΨΑΣ ΕΝΩ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ[ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΥΚΗ ΜΠΛΟΥΖΑ].ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥΤΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΑΣΤΥΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΟΠΟΥ ΕΞΕΤΕΛΕΣΘΗΚΑΝ
 • Η ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ Α.Π ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ .ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΗ ΤΟ 1941 ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΚΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ
 • ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΣΤΥΦ Α.Π.ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ,ΕΜΠΡΟΣΘΕΝ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ ,ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΡΚΟΜΩΣΙΑΝ ΤΩΝ
 • ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Α.Π ΚΕΡΚΥΡΑΣ
 • 1-5-1954: Νεοορκισθέντες Υπαστ.Β και Αρχιφ.σηματίζουν τα αρχικα Α.Π.
 • ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ.ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ Ν.ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΣΤΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΣΧΟΛΗ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΤΗΣ ΑΠ [Αρχείο ΓΑΟΥΤΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ Χ.ΚΟΝΤΑΡΙΔΗ

ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ

ΗΜΕΡΑ ΤΙΜΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΑΑΑΠ

Ηλία Παπαευθυμίου Αντισ\γου ΕΛΑΣ εα

Η σημερινή ημέρα, η Κυριακή των Αγίων Πάντων, έχει καθιερωθεί από την πολιτεία, ως ημέρα τιμής των αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης του ρόλου και της προσφοράς των αποστράτων αστυνομικών στη διαμόρφωση της διαχρονικής πορείας της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Κατά την ημέρα αυτή γίνονται σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας σχετικές εορταστικές εκδηλώσεις, η κεντρική δε εκδήλωση γίνεται από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στις εγκαταστάσεις της πρώην Σχολής Χωροφυλακής (Μεσογείων 96).

Φέτος, όμως, λόγω των μέτρων αποτροπής της μετάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού, οι εκδηλώσεις αυτές ματαιώθηκαν. Έτσι, δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να τιμήσουμε τους συναδέλφους μας που έχασαν τη ζωή τους στην εκτέλεση του καθήκοντος, να αναθερμάνουμε τις σχέσεις μας με τους εν ενεργεία συναδέλφους μας και να θέσουμε και δημοσία τα προβλήματα που μας απασχολούν, αλλά και να διατυπώσουμε τα αιτήματα και τις προτάσεις μας.

Με την ευκαιρία, πάντως της σημερινής ημέρας, θα ήθελα να τονίσω ότι η Ένωσής μας δεν υποτιμά, βεβαίως, τη σημασία και το συμβολισμό των εκδηλώσεων αυτών για μας τους αποστράτους. Θα προτιμούσε, όμως, η πολιτεία να μην εξαντλεί το χρέος της απέναντί μας με τις εν λόγω εκδηλώσεις, αλλά να έδειχνε και έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας και την αξιοποίηση των προτάσεων μας.

Ο διακηρυσσόμενος σεβασμός απέναντί μας για την προσφορά μας στο Σώμα, την κοινωνία και το έθνος, δυστυχώς, δεν αντανακλάται στην πραγματικότητα.

Γιατί δεν σέβεσαι κάποιον όταν τον αποστρατεύεις αδικαιολόγητα στην πιο παραγωγική του ηλικία, και τον πετάς σαν στημένη λεμονόκουπα, χωρίς ούτε καν ένα ευχαριστώ για την προσφορά του.

Επίσης, δεν απολαμβάνεις σεβασμού και όταν αντιμετωπίζεσαι στις αστυνομικές υπηρεσίες όχι ως μέλος της ευρύτερης αστυνομικής οικογένειας, αλλ΄ ούτε καν ως ένας ευυπόληπτος πολίτης.

Δυστυχώς, για το θέμα αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι το πνεύμα της σημερινής γιορτής δεν έχει βρει τη δέουσα ανταπόκριση σε όλο το αστυνομικό προσωπικό, αφού πολλοί συνάδελφοί μας καταγγέλλουν ότι στις επαφές τους με αστυνομικές Υπηρεσίες, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται ως πρώην συνάδελφοι, αλλά ούτε καν με μια στοιχειώδη ευγένεια. Αν και για το θέμα αυτό ο πρώην Αρχηγός και νυν Γενικός Γραμματέας κ Τσουβάλας απηύθυνε σχετική διαταγή προς όλες τις αστυνομικές Υπηρεσίας, στην οποία επεσήμανε τη σημασία των καλών σχέσεων των αστυνομικών με τους αποστράτους συναδέλφους τους, εν τούτοις οι σχετικές καταγγελίες συνεχίζονται. Θεωρούμε ότι το εν λόγω θέμα είναι βαθύτερο και δεν λύνεται με μια διαταγή, η οποία μπορεί και να μην κοινοποιήθηκε δεόντως από τους διοικούντες, για να μην πούμε κάτι χειρότερο. Το θέμα οφείλεται στη γενικότερη παιδεία του αστυνομικού, η οποία διαμορφώνεται εν πολλοίς και στις αστυνομικές Σχολές, όπου νομίζουμε ότι πρέπει να δοθεί το βάρος. Να κατανοήσουν τα νέα παιδιά, οι νέοι αστυνομικοί, το όφελος που προκύπτει από τις καλές τους σχέσεις με του συνταξιούχους συναδέλφους τους και τη σημασία της συναδελφικής αλληλεγγύης, που αποτελεί στοιχειώδη παράγοντα για τη συνοχή και την επιτυχία του Σώματος.

Στην Αστυνομία Πόλεων, οι τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες είχαν την υποχρέωση να τηρούν καταστάσεις με τις διευθύνσεις και τα τηλ/να των αποστράτων συναδέλφων που διέμεναν στην περιοχή τους, στους οποίους συχνά απευθυνόμασταν για να πάρουν πληροφορίες ή να τις διευκολύνουν σε κάποιες δύσκολες καταστάσεις. Πολλές φορές μάλιστα οι συνάδελφοι αυτοί προσέρχονταν οικειοθελώς για να δώσουν πληροφορίες για ύποπτες συμπεριφορές, που διευκόλυναν πολύ το έργο των υπηρεσιών. Γιατί χάθηκε αυτό το κλίμα?

Εμείς την Αστυνομία τη θεωρούμε σπίτι μας. Στους κόλπους αυτής ανδρωθήκαμε και ζήσαμε τα περισσότερα και τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας. Γι’ αυτό και παρακολουθούμε με αγωνία τις προσπάθειές της να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο της και πάντα καμαρώνουμε για τις επιτυχίες της, που είναι πολλές και σημαντικές, αγανακτούμε δε και οργιζόμαστε για τις άδικες, πολλές φορές, επιθέσεις που δέχεται. Μη μας κάνετε, λοιπόν, να νοιώθουμε ξένοι στο σπίτι μας. Είναι ιδιαίτερα πικρό.

Χρόνια πολλά σε όλους και καλό καλοκαίρι.

 

Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αστυνομίας Πόλεων

Βερανζέρου 30, 4ος Όροφος
Αθήνα, 10432
ΑΤΤΙΚΗ
Τηλ. 210-5221346
email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Φόρμα Επικοινωνίας