Print

ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ ΞΕΝ ΑΜΑΛΙΑ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ,ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΑΑΑΠ

ΗΛΙΑ ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ Αντ\γου εα

ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΩΣΗ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΩΝ ,ΜΕΛΩΝ ,ΦΙΛΩΝ ΠΟΥ ΕΔΟΘΗ

ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ 

ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ

παπαευθυμιου

  Αξιότιμη κα Ταξίαρχε,

εκπρόσωπο του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας,

Επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί,

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,

Εκ μέρους του Δ.Σ της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αστυνομίας Πόλεων σας καλωσορίζω στη σημερινή μας εκδήλωση και σας ευχαριστώ θερμά που μας τιμάται με την παρουσία σας.

Αποτελεί πλέον παράδοση να γίνεται εκ μέρους μας την ημέρα αυτή, επ΄ ευκαιρία της συνάντησής μας, μια σύντομη ενημέρωση των μελών μας για τα θέματα που μας απασχολούν. Για το λόγο αυτό, θα παρακαλούσα να έχω την κατανόηση και την ανοχή των παρισταμένων φίλων μας, τους οποίους ενδέχεται η ενημέρωση αυτή να μην τους αφορά.

Θα ξεκινήσω με τα φλέγοντα για μας θέματα της επικαιρότητας που είναι τα συνταξιοδοτικά.

Για την καταβολή των αναδρομικών, που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση, ψηφίσθηκε προχθές σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία, όμως, δυστυχώς, δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες μας, αφού δεν γίνεται πλήρης συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Συγκεκριμένα, η διάταξη περιορίζει το χρονικό διάστημα που αφορά τα αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Μάιο του 2016 και όχι μέχρι σήμερα και το σημαντικότερο δεν αναπροσαρμόζει ανάλογα για το μέλλον τις συντάξεις μας. Φαίνεται δε να φαλκιδεύει και τις άλλες διεκδικήσεις μας για παράνομες περικοπές (δώρα κλπ). Η διάταξη προβλέπει, βέβαια, την εφάπαξ καταβολή των όποιων πλέον αναδρομικών, που κατά την εκτίμησή μας κυμαίνονται ακαθάριστα από 1.500 έως 4.000 € περίπου, ανάλογα με το βαθμό, σε χρόνο, όμως, που θα καθορισθεί με Υπουργική Απόφαση. Λέγεται ότι θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του έτους. Μακάρι, αλλά πολύ αμφιβάλλουμε, γιατί το συνολικό ποσό, που ανέρχεται σε 820 εκ.€, δεν προβλέπεται στον ισχύοντα προϋπολογισμό.

Για το θέμα που έχει ανακύψει σχετικά με τα δώρα και το επίδομα αδείας, καθώς και ορισμένες άλλες περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις μας, πρέπει να ξέρετε τα εξής: Μετά την απόφαση 3037/2018 του Δ.Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, με την οποία οι διατάξεις, με τις οποίες επιβλήθηκαν οι περικοπές αυτές, κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές και διατάχθηκε η επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών στον προσφεύγοντα συνταξιούχο του ΕΦΚΑ, δημιουργήθηκε η προσδοκία σε όλους τους συνταξιούχους για την διεκδίκηση της επαναχορήγησης και σ΄ αυτούς των παροχών αυτών, καθώς και της επιστροφής των αντίστοιχων αναδρομικών.

Επειδή το θέμα αυτό δεν έχει κριθεί οριστικά, αφού η εν λόγω απόφαση έχει προσβληθεί στο Δ.Εφετείο, εκκρεμεί δε και στο ΣτΕ υπόθεση που σχετίζεται και με το εν λόγω θέμα, δεν ενδείκνυται να σπεύσουμε με αγωγές για ανάλογες διεκδικήσεις.

Αυτό που μπορούμε τώρα να κάνουμε είναι να διακόψουμε με αίτησή μας την παραγραφή της σχετικής αξίωσης και να αναμένουμε την εξέλιξη της υπόθεσης για να καθορίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας. Η αίτηση αυτή, η οποία ισχύει για ένα εξάμηνο, γίνεται είτε ηλεκτρονικά στον ΕΦΚΑ, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα που έχει αναρτήσει στην ηλεκτρονική του διεύθυνση efka.gov.gr, είτε χειρόγραφα στο Γ.Λ.Κ. ή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Υπόδειγμα χειρογράφου αιτήσεως μπορείτε να προμηθευτείτε από τα Γραφεία μας. Πρέπει να ξέρετε, όμως, ότι πριν εκπνεύσει το εξάμηνο, αν δεν υπάρξει άλλη εξέλιξη, που μάλλον δεν αναμένεται, θα πρέπει να διεκδικήσουμε τη σχετική μας αξίωση με αγωγές. Για το σκοπό αυτό, ερχόμαστε σε επαφή με διάφορα Δικηγορικά Γραφεία, προκείμενου να πάρουμε σχετικές προσφορές, τις οποίες από το νέο έτος θα θέσουμε υπόψη σας για να αποφασίσετε. Αυτά για τις συντάξεις μας.

Θα έλθω τώρα στα θέματα του Κλάδου Υγείας.

Όπως θα παρατηρήσατε, πιστώθηκε στους λογαριασμούς μας την 1η του μηνός ένα ποσό, που κυμαίνεται από 200 έως 400 € περίπου. Πρέπει να ξέρετε ότι το ποσό αυτό αφορά επιστροφή λανθασμένων κρατήσεων που έγιναν υπέρ του Κλάδου Υγείας, επειδή η εισφορά μας υπολογιζόταν όχι στις καταβαλλόμενες αποδοχές μας, αλλά στο σύνολο των φερομένων αποδοχών μας, στις οποίες περιλαμβανόταν και τα ποσά που μας είχαν περικοπεί με τους μνημονιακούς νόμους.

Η περιβόητη αναλογιστική μελέτη, την οποία προκαλέσαμε για να εξετασθεί η μείωση της εισφοράς μας στον Κλάδο και η επέκταση των παροχών του, ώστε να μην σωρεύονται αχρείαστα αποθεματικά, παραδόθηκε επιτέλους στο ΤΕΑΠΑΣΑ πριν από μερικούς μήνες, παραθέτει δε 6 εναλλακτικά σενάρια προς εφαρμογή. Δυστυχώς, όμως, όλα τα σενάρια δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας. Το σενάριο δε που επιλέχθηκε προς υλοποίηση από το Δ.Σ. του ΤΕΑΠΑΣΑ δεν ικανοποιεί σχεδόν καμία από τις επιδιώξεις μας, αφού διατηρεί την εισφορά μας στο 1,5%, η μοναδική δε παροχή που μας δίνεται είναι η κάλυψη του 50% της τυχόν διαφοράς της τιμής του γενοσήμου και του πρωτοτύπου φαρμάκου. Πέραν αυτού, το εν λόγω σενάριο προβλέπει την υποχρεωτική εγγραφή στον Κλάδο όλων των κατατασσομένων πλέον στην Ελληνική Αστυνομία και την προαιρετική εγγραφή όσων εκ των υπηρετούντων έχουν μέχρι 10 έτη υπηρεσίας. Παράλληλα, όμως, προβλέπει και ορισμένες μονομερείς παροχές υπέρ των εν ενεργεία ενστόλων, ήτοι αποζημιώσεις σε περίπτωση θανάτου ή ακρωτηριασμού, πράγμα αδικαιολόγητο, καθόσον οι εισφορές είναι ίδιες για όλους τους μετόχους και συνεπώς και οι παροχές πρέπει να είναι ίδιες προς όλους.

Για τούς λόγους αυτούς έχουμε συντάξει κοινή επιστολή των ενδιαφερομένων Σωματείων μας, η οποία απευθύνεται στην εποπτεύουσα το ΤΕΑΠΑΣΑ Υπουργό Δημόσιας Τάξης και το αρμόδιο Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, από τους οποίους ζητούμε να μην προχωρήσουν στην υλοποίηση του προτεινομένου από το ΤΕΑΠΑΣΑ σεναρίου, να καλέσουν δε τα προεδρεία των οργανώσεών μας σε συνάντηση, για να τους εκθέσουμε λεπτομερέστερα τις απόψεις μας επί των προαναφερθέντων θεμάτων.

Περισσότερες λεπτομέρειες και εξελίξεις για το θέμα αυτό θα έχουμε στο περιοδικό μας.

Η ηλεκτρονική αποτύπωση των δικαιούχων του Κλάδου Υγείας στις συνταγές των φαρμάκων, που αντικατέστησε το κλασσικό σφραγιδάκι, όπως θα έχετε διαπιστώσει, λειτουργεί πλέον στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους Αθηνών, Πειραιώς, Πάτρας και Ηρακλείου Κρήτης, συνεχίζεται δε από το ταμείο η προσπάθεια να επεκταθεί σταδιακά και στους άλλους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας.

Τέλος, πρέπει να ξέρετε ότι υπογράψαμε νέα σύμβαση με το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, το οποίο μας εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος, καλύπτει δε τόσο τα μέλη μας, όσο και τους συγγενείς μας α΄ βαθμού. Στον καθένα από τους δικαιούχους το Νοσοκομείο θα χορηγήσει ειδική κάρτα νοσηλείας, για την έκδοση της οποίας πρέπει να συμπληρώσουμε τα στοιχεία εκάστου σε ειδικό έντυπο αιτήσεως του Νοσοκομείου. Αντίτυπα του εντύπου αυτού έχουμε στα Γραφεία μας, όπου πρέπει να προσέλθετε για να τα συμπληρώσουμε και να τα παραδώσουμε στο Νοσοκομείο, το οποίο θα εκδώσει και θα μας ταχυδρομήσει τις κάρτες.

Το περιεχόμενο της εν λόγω συμβάσεως θα δημοσιευθεί στο περιοδικό μας, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας και θα είναι στη διάθεσή σας στα Γραφεία μας.

Δεν θα σας κουράσω περισσότερο. Εκτενής αναφορά των δραστηριοτήτων μας θα γίνει στο υπό έκδοση περιοδικό μας, για το οποίο παρακαλούμε να αποστείλετε τα άρθρα σας το αργότερο μέχρι στις 25 Νοεμβρίου, ώστε να μπορέσουμε να το εκδώσουμε έγκαιρα.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Εύχομαι σε όλους σας υγεία και καλό χειμώνα.

5

Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αστυνομίας Πόλεων

Βερανζέρου 30, 4ος Όροφος
Αθήνα, 10432
ΑΤΤΙΚΗ
Τηλ. 210-5221346
email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Φόρμα Επικοινωνίας