Print

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ 20 ΑΛΗΘΕΙΕΣ

 

panagiotou medium 750x400

2014-2017: 20 Αλήθειες Για Την Ελληνική Οικονομία

Πάνος Παναγιώτου

 

2014

  1.  Το ΔΝΤ κρίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Η πρόβλεψη του ότι θα πέσει κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022 χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση. Αίτημα της κυβέρνησης να υλοποιηθεί η συμφωνία του 2012 για ελάφρυνση, ώστε το χρέος να πέσει κάτω από 110% απ’ το 2020.

  2. Η Ελλάδα βγαίνει δοκιμαστικά και επιτυχημένα στις αγορές. Οι αγορές για πρώτη φορά απ’ το 2010 κρίνουν και αυτές το χρέος βιώσιμο και δανείζουν στην Ελλάδα.

  3. Δεύτερη έξοδος στις αγορές με επιτυχία.

  4. Οι δανειστές αποδέχονται ότι το 2ο θα είναι και το τελευταίο Μνημόνιο για την Ελλάδα και αποδέχονται τη δυνατότητα της να δανείζεται απ’ τις αγορές.

  5. Έγκριση πιστοληπτικής γραμμής για την Ελλάδα, για να συμπληρώσει κεφάλαια  στην περίπτωση που δεν καλυφθούν πλήρως απ’ τις αγορές με την υποχρέωση λήψης νέων μέτρων που οι δανειστές τοποθετούν στα 2 δισ. και η ελληνική κυβέρνηση στο 1 δισ. ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για υψηλά πλεονάσματα με μέση ανάπτυξη 3.3% για τα έτη 2015-2018, στους οποίους κυβέρνηση και δανειστές (συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ) συμφωνούν.

  6. Το χρηματιστήριο σκαρφαλώνει σε υψηλά 2ετίας, ακολουθώντας τη μείωση των σπρεντ που πλησιάζουν τα προ κρίσης επίπεδα, με τους επενδυτές να αγοράζουν ελληνικές τραπεζικές μετοχές για πρώτη φορά απ’ το 2009. Ως αποτέλεσμα το τραπεζικό χαρτοφυλάκιο του δημοσίου αυξάνεται στα 20 δισ. ευρώ με στόχο για το 2016 τα 30 δισ.

  7. Εισροή κεφαλαίων στις τράπεζες για πρώτη φορά απ’ την έναρξη της κρίσης. Βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στο δείκτη «έναρξης νέων επιχειρήσεων» της Παγκόσμιας Τράπεζας κατά 112 θέσεις για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. Από τη θέση 147 στη θέση 35. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βελτίωση χώρας από τότε που δημιουργήθηκε ο δείκτης.

  8. Μείωση: ΦΠΑ στην εστίαση, φόρου στο πετρέλαιο, φόρου ακινήτων, φόρου ενοικίων, ασφαλιστικών εισφορών, προκαταβολής φόρου. Διατήρηση: μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, αφορολόγητου στις επιδοτήσεις των αγροτών.

  9. Αύξηση αφορολόγητου από τις 7 στις 9.5 χιλιάδες ευρώ

  10. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης με στόχο:

  • Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο. Έγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2014.

  • «Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

  • Περίοδο χάριτος, δηλαδή «moratorium», στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη.

  • Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

  • Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

  • Ποσοτική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων.

11. Η κυβέρνηση πέφτει, προκηρρύσσονται εκλογές για τον Ιανουάριο του 2015.

2015

12. Η νέα κυβέρνηση παγώνει την αξιολόγηση του προγράμματος και αναζητά εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης που, όμως. δεν   αποδίδουν.

13. Μαζική εκροή κεφαλαίων απ’ τις τράπεζες. Εκτόξευση των σπρεντ,  κατάρρευση του χρηματιστηρίου. Οι αγορές κλείνουν, οι επενδυτές ξεπουλούν κάθε τι ελληνικό στο φόβο ενός Grexit. Η πιστοληπτική γραμμή ακυρώνεται. Αδύνατη η έξοδος απ’ τα Μνημόνια καθώς οι αγορές απογειώνουν το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων σε πολυετή υψηλά. Οι τραπεζικές μετοχές βουλιάζουν, το ελληνικό δημόσιο χάνει τα 20 δισ. του τραπεζικού του χαρτοφυλακίου καθώς αυτό εκμηδενίζεται. Ανοίγει νέα τρύπα στις τράπεζες και ανάγκη για νέα ανακεφαλαιοποίηση.

14. Η κυβέρνηση αντλεί όλα τα κεφάλαια απ’ την ελληνική οικονομία για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της όσο η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Οι προβλέψεις για αύξηση του ΑΕΠ ακυρώνονται. Το ΑΕΠ μπαίνει ξανά σε κύκλο συρρίκνωσης.

15. Capital controls για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση. Πτώχευση σε υποχρεώσεις του ΔΝΤ. Πρώτο αναπτυγμένο κράτος στην ιστορία που πτωχεύει έναντι του ΔΝΤ. Η Ελλάδα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Δημοψήφισμα: Ναι ή Όχι στο Μνημόνιο. Η Ελλάδα ψηφίζει ΌΧΙ.

16. Η κυβέρνηση υπογράφει 3ο Μνημόνιο με άμεσα μέτρα ύψους 14 δισ. ευρώ, μόλις 6 δισ. ευρώ λιγότερα απ’ το μνημόνιο Παπανδρέου.

17. Εφαρμογή των μέτρων του 3ου Μνημονίου. Αδύνατη η επιστροφή στις αγορές. Αδύνατη η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

2016

18. Η Ελλάδα στη χειρότερη κατάσταση απ’ την έναρξη τηςκρίσης.Παραπάνω απ’ το μισό της λιτότητας των ετών 2010-2014 χάθηκαν στο α’ εξάμηνο του 2015. Αδύνατο να κλείσει η β’ αξιολόγηση καθώς η νέα πρόβλεψη ΔΝΤ για το χρέος είναι ότι δε θα πέσει κάτω από το 180% του ΑΕΠ ούτε το 2060.

19. Όλη η Ευρωζώνη απολαμβάνει τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού στην ιστορία της. Η Ελλάδα εκτός. Χάνεται μόνο για την Ελλάδα η μεγαλύτερη ευκαιρία για οριστική έξοδο απ’ τα Μνημόνια. Ανάγκη για νέο Μνημόνιο.

20.  Συμφωνία για 4ο Μίνι Μνημόνιο με μέτρα 3.6 δισ. Συνολικάμέτρα επί κυβέρνησης Τσίπρα 17.6 δισ., μόλις 2.4 δισ. λιγότερααπ’το Μνημόνιο Παπανδρέου. Το ΔΝΤ ζητά άμεσα κούρεμα η  περισσότερα μέτρα για να κλείσει η β’ αξιολόγηση με συμμετοχήτου στο πρόγραμμα. Η κυβέρνηση αντιπροτείνει τα τεράστια  πλεονάσματα, τα οποία το 2014 υποδείκνυε ως καταστροφικά δίνοντας το μεγαλύτερο προεκλογικό δώρο στον Σόιμπλε και  αιχμαλωτίζοντας την Ελλάδα σε ένα κυνήγι τεράστιων  πλεονασμάτων για δεκαετίες.

Αν ο αναγνώστης θέλει να μιλήσει για τα λάθη της κυβέρνησης Σαμαρά μπορεί να διαβάσει τα δεκάδες άρθρα μου της περιόδου στα οποία ήμουν σκληρότερος από οποιονδήποτε άλλον επικριτή του. Η ανάλυση γίνεται με τα δεδομένα του 2017 και τη διαπίστωση ότι ο Αλ. Τσίπρας αποδείχτηκε καταστροφικός για την Ελλάδα, σε βαθμό που ακόμη δεν έχουν συνειδητοποιήσει οι Έλληνες.

Πα νος Παναγιώτου

Πηγή: analitis.gr.

 

Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αστυνομίας Πόλεων

Βερανζέρου 30, 4ος Όροφος
Αθήνα, 10432
ΑΤΤΙΚΗ
Τηλ. 210-5221346
email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Φόρμα Επικοινωνίας