Aστυνομικά...ιστορικά
Eπιμέλεια -Ερευνα-παρουσίαση
Θ.Διαμάντης
ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΔΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΥΣ
Να πούμε και λίγα λόγια πως άρχισε το έθιμο,προσφοράς δώρων στους τροχονόμους ,στις παραμονές των εορτών της Πρωτοχρονιάς:
Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στην πρωτοχρονιά του 1936
Η κίνηση των αυτοκινήτων στους δρόμους διεξαγόταν με πολύ μεγάλη δυσκολία, καθώς τα αυτοκίνητα αυτά ήταν φτωχά εξοπλισμένα, οι οδηγοί τους δεν είχαν εμπειρία στην οδήγηση, ενώ οι πεζοί δεν ήταν εξοικειωμένοι με την νέα κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Επίσης οι περισσότεροι οδηγοί δεν ήταν ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τους πλέον στοιχειώδεις κανόνες οδικής κυκλοφορίας, ενώ και η οδική σήμανση στους Αθηναϊκούς δρόμους βρισκόταν σε πολύ πρώιμο στάδιο, χωρίς φωτεινούς σηματοδότες.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες
καθιστούσαν επιτακτική την παρουσία των τροχονόμων στις κεντρικές αρτηρίες της πόλης.
Σε μια εποχή που οι αστυνομικοί δεν αντιμετωπίζονταν από την κοινή γνώμη ως εχθροί, οι πολίτες και οι καταστηματάρχες της Αθήνας είδαν με πολλή συμπάθεια την εργώδη προσπάθεια των τροχονόμων, ενώ επαινετικά σχόλια για το έργο τους είχαν γραφτεί και στις περισσότερες εφημερίδες.
Έτσι, όταν πλησίασαν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς του 1936, Αθηναίοι καταστηματάρχες και πολίτες συγκέντρωσαν μέσω εράνων ένα σημαντικό χρηματικό ποσό σαν δώρο και το πρόσφεραν στον Αστυνομικό διευθυντή Αλέξανδρο Θεοφανίδη ως πρόσθετη αμοιβή για τους τροχονόμους. Ο Θεοφανίδης απέρριψε το χρηματικό αυτό δώρο καθώς το θεώρησε ως έμμεσο τρόπο δωροδοκίας. Συνέπεσε όμως τις παραμονές Χριστουγέννων ο Θεοφανίδης να συζητήσει το θέμα με τον Μεγάλο Αυλάρχη Λεβίδη, ο οποίος μετέφερε το συμβάν και σχετικές πληροφορίες στον Βασιλιά Γεώργιο Β΄, ο οποίος έδειξε ενδιαφέρον για το ζήτημα.
Την παραμονή πρωτοχρονιάς του 1936 οι διαβάτες των κεντρικών δρόμων της Αθήνας αιφνιδιάστηκαν από την απρόσμενη παρουσία του ίδιου του Βασιλιά στην πλατεία Ρηγίλλης. Ο Βασιλιάς πλησίασε το σταθερό βάθρο του τροχονόμου που βρισκόταν σε υπηρεσία, του ευχήθηκε δια χειραψίας καλή χρονιά ενώ ο οδηγός του Βασιλιά εναπέθεσε μπροστά στο βάθρο του κουτιά με γλυκά και φιάλες με κρασί. Ο Βασιλιάς επανέλαβε την ίδια χειρονομία σε όλες τις κεντρικές διασταυρώσεις που βρίσκονταν σταθερά βάθρα τροχονόμων γνωρίζοντας την επιδοκιμασία και τις ζητωκραυγές από όλους τους τυχαία παριστάμενους. Σύσσωμος ο Τύπος της εποχής σχολίασε επαινετικά την χειρονομία του Βασιλιά και από την στιγμή εκείνη θεσμοθετήθηκε άτυπα το έθιμο της προσφοράς δώρων στους τροχονόμους τόσο από αυτοκινητιστές όσο και από καταστηματάρχες αλλά και από απλούς πολίτες.
1-1-1939,ΠΑΝΕΠΙΣΤΙΜΙΟΥ -ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ
1-1-1977,ΔΟΚ ΥΠΑΣΤΥΝ.ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΔΩΡΟ ΣΕ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΣΤΟ ΦΑΡΟ ΨΥΧΙΚΟΥ
Κατά την καθιερωμένη επίσκεψη του Αστυν. Δ\ντού , Καλυβίτη Ι. στο Προεδρικό Μέγαρο για την σχετική ενημέρωση του Προέδρου,Στρατηγού Πάγκαλου, η παρισταμένη σύζυγός του απευθυνόμενη προς τον κ Καλυβίτη,του είπε : ''Γιατί κ Διευθυντά επιτρέπετε ,σε κυρίες και δεσποινίδες να κυκλοφορούν με κοντές φούστες; ''
Ο αείμνηστος Καλυβίτης ,απάντησε ότι το μήκος της φούστας δεν το κανονίζει η Αστυνομία ,αλλά η ..θεά μόδα.
Παρενέβει και ο Πρόεδρος και διέταξε τον Αστυν. Δ/ντή παρά τις αντιρρήσεις του τελευταίου ,να εκδώσει σχετική Αστυνομική Διάταξη, και μετά από αρκετή συζήτηση ,καθορίστηκε ,η Διάταξη να προβλέπει ,''το άκρον της φούστας να απέχει από το έδαφος 30 πόντους και να μετράται το ύψος με μέτρο από τους Αστυνομικούς.''
Η Αστυνομική Διάταξη συνετάχθη και εδημοσιεύθη.
Αμέσως μετά εκλήθησαν στην Αστυν.Δ\νση οι Δ\τές των Τμημάτων και τους εδόθησαν οδηγίες, για την προσεκτική τήρηση της Διατάξεως ,και να αναθέσουν την εκτέλεση σε ωρισμένους βαθμοφόρους.
Γράφει αργότερα,ο αείμνηστος δημοσιογράφος ,Λεωτσάκος Σπ.:
'' Οι Συντάκτες ,Ζερβέας , Γιανναράκος, Λεωτσάκος , Αρνέλλος,των εφημερίδων Βήματος, Εθνους, Εστίας και Βραδυνής,
έγραψαν σχετικά στις εφημερίδες τους, και την μεθεπομένην έγραψαν ότι το πρώτο συνεργείο ήδη είχε καταρτισθεί υπό τον Υπαστυν τότε και μετέπειτα Αστυν Δ\ντή Κ. Σαρλή.''
Και συνεχίζει, '' Την ημέραν της εφαρμογής της Διατάξεως εγώ και ο Ζερβέας με τις φωτογρ. μηχανές μας ,πήγαμε στο Α Αστυν .Τμήμα και αναμέναμε την έξοδο του συνεργείου.
Στην οδό Ευαγγελιστρίας συνελήφθη η πρώτη παραβάτης ,προσήχθη στο Τμήμα και μετά στο Αυτόφωρο Πταισματοδικείο ετιμωρήθη δε με διήμερο κράτηση.
Σύσσωμος ο Τύπος σχολίασε δυσμενώς και αποδοκίμασε έντονα την Διάταξη ,εξηναγκάσθη δε ο Πάγκαλος να την αποσύρει''
Τελειώνει ο Λεωτσάκος ,υποστηρίζων ότι ο Τύπος έκαμε ότι ήταν δυνατόν για να προστατεύσει το κύρος της Αστυνομίας.
Πάντως ..η κοντή φούστα ...συνεζητείτο για πολύ καιρό,έγινε δε αντικείμενο θεατρικών παραστάσεων και ποκίλλων φαιδρών σχολίων ,όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.
Ι ΚΑΛΥΒΙΤΗΣ
τ.ΑΡΧΗΓΟΣ
ΠΡΩΤΟΣ Δ\ΝΤΗΣ
ΚΕΡΚΥΡΑΣ ,ΠΑΤΡΩΝ,ΠΕΙΡΑΙΩΣ,ΑΘΗΝΩΝ,
Κατά την εποχή της ...κοντής φούστας ,ο Στρατηγός Πάγκαλος έχε αναθέσει την Ασφάλειαν της Πρωτευούσης και των άλλων πόλεων στην Χωροφυλακή.
Ο Ταγματάρχης Μαρούδας ήταν Δ\τής της Ασφαλείας Αθηνών.
Οταν την Αστυν Δ\νση Αθηνών παρέλαβε ο μετέπειτα Αρχηγός ,Ι. Καλυβίτης,
ο Μαρούδας έσπευσε να τον συγχαρεί καθ όσον ήσαν και γνώριμοι .
Του έδωσε λοιπόν κάποιες συμβουλές,μία δε ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακή και έχει ως ακολούθως ,όπως την αφηγείται ο τ. Αρχηγός.
‘’.. Οταν βαδίζεις στον δρόμο και σε πλησιάζει κάποιος, να σου ανοίξει κουβέντα ,εσύ να σηκώνεις το κεφάλι σου σε ένδειξη ασυμφωνίας προς τον συνομιλητή σου.’’
Και όταν ηρωτήθη από τον κ. Καλυβίτη γιατί να το κάνει,απάντησε;
‘’ Αυτός που σε πλησίασε νάσαι σίγουρος ότι παρακολουθείται από κάποιον ενδιαφερόμενο,ο οποίος με το κούνημα της κεφαλής σου θα καταλάβει ότι η δουλειά του δεν γίνεται