• ΑΣΤΥΝ ΠΟΛΕΩΝ
 • ΠΕΑΑΑΠ
 • ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ


 • ΧΑΛΙΝΤΑΙΥ
 • IMG 0014
 • η σχολη στην κερκυρα .κατεστραφη το 1941 απο ιταλικουσ βομβαρδισμουσπροσφορα του εσ αστυνομου στ.παπαγεωργιου τκδ σ772
 • οι πρωτοι προ παλαιων ανακτορων την ημερα τησ εγκαταστασης
 • ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΟΜΜΕΝΗ ΠΛΑΙΣΙΟ
 • με αρχειο1

 • ΑΡΧΕΙΟ ΓΑΟΥΤΣΗ ΛΕΥΚΩΜΑ ΚΟΝΤΑΡΙΔΗ 0007 Αντιγραφή ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ ΑΡΧΕΣ 20 ΑΙΩΝΑ.ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ Ν ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΣΤΗΚΕ Η ΣΧΟΛΗ ΑΣΤΥΦ
 • ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ
 • ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΗΣ Π.Ε.Α.Α.Α.Π.
 • ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ Π.Ε.Α.Α.Α.Π
 • sir FREDERICK.L.HALLIDAY ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΞ ΑΓΓΛΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΡΩΤΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1921--31 ΙΟΥΝΙΟΥ 1929
 • ΣΠΑΝΙΑ ΦΩΤΟ ΤΩΝ ΄΄ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ΄΄.ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ Β Α\Τ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΑΣΙΤΕΣ,ΦΑΙΝΕΤΑΙ Ο Δ/ΤΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΖΑΡΟΥΛΗΣ Ι.[ΠΡΩΤΟΣ ΕΞ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ] ,ΚΑΙ Ο ΑΣΤΥΝ Σ.ΚΟΜΨΑΣ ΕΝΩ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ[ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΥΚΗ ΜΠΛΟΥΖΑ].ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥΤΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΑΣΤΥΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΟΠΟΥ ΕΞΕΤΕΛΕΣΘΗΚΑΝ
 • Η ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ Α.Π ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ .ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΗ ΤΟ 1941 ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΚΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ
 • ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΣΤΥΦ Α.Π.ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ,ΕΜΠΡΟΣΘΕΝ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ ,ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΡΚΟΜΩΣΙΑΝ ΤΩΝ
 • ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Α.Π ΚΕΡΚΥΡΑΣ
 • 1-5-1954: Νεοορκισθέντες Υπαστ.Β και Αρχιφ.σηματίζουν τα αρχικα Α.Π.
 • ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ.ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ Ν.ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΣΤΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΣΧΟΛΗ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΤΗΣ ΑΠ [Αρχείο ΓΑΟΥΤΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ Χ.ΚΟΝΤΑΡΙΔΗ

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΟΡΟΣΗΜΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Του Γεωργίου Β. Κασσαβέτη

Επισμηναγού (Ι) ε.α. – τ. Κυβερνήτου Ο.Α.

 ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ

Υιοθετώντας το δόγμα του Κίπλινγκ, ότι «έθνη που λησμόνησαν την ιστορία τους είναι καταδικασμένα να αφανισθούν», θεωρούμε εθνικόν καθήκον των Αποστράτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι υπήρξαν θεματοφύλακες της Εδαφικής Ακεραιότητος και της Ασφάλειας της χώρας, όχι μόνο να αναδεικνύουν τα ιστορικά γεγονότα, χάριν των οποίων διασφαλίστηκε η ελευθερία, η δημοκρατία και η ακεραιότητα της χώρας, αλλά και να αποδίδουν τον οφειλόμενο φόρο τιμής, σε εκείνους που θυσιάστηκαν για τα ακατάλυτα αυτά ιδανικά.

Όσοι ακόμη και σήμερα πιστεύουν, ότι ο ΕΛΑΣ, δηλαδή ο στρατός του Κομμουνιστικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) συνεστήθη για να κάνει αντίσταση κατά των κατακτητών, ή εθελοτυφλούν ή είναι ανιστόρητοι. Κι αυτό προκύπτει από τα ιστορικά γεγονότα. Αναλυτικότερα.

Τον Ιούνιο του 1943 το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ υπέγραψε συμφωνία με το Συμμαχικό Στρατηγείο να συνεργάζεται με τις άλλες ελληνικές αντιστασιακές οργανώσεις, πολλώ δε μάλλον να μην εισβάλλει σε περιοχές που αυτές δρουν. Πριν όμως καλά -  καλά στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών και συγκεκριμένα τρεις μήνες αργότερα επετέθη κατά του ΕΔΕΣ με σκοπό τη διάλυσή του, πλην όμως απέτυχε.

Την 29.2.44 το ΚΚΕ υπογράφει και δεύτερη συμφωνία με το Συμμαχικό Στρατηγείο, τη γνωστή ως «Συμφωνία Πλάκας Ηπείρου», για συνεργασία με τον ΕΔΕΣ και το Σύνταγμα 5/42 του Συνταγματάρχου Ψαρρού και την απελευθέρωση των ομήρων που είχε συλλάβει για πολιτικούς λόγους. Σαράντα έξι (46) ημέρες αργότερα, ήτοι την 16.4.44 μετά από διαταγή του κομμουνιστή ηγέτη Γ. Σιάντου τμήματα του ΕΛΑΣ επετέθησαν κατά του Συντάγματος 5/42 και το διέλυσαν. Όσοι από τους μαχητές του ηρωϊκού Συνταγματάρχου διεσώθησαν κατά τη μάχη συνελήφθησαν και εκτελέσθηκαν, ο ίδιος δε ο Ψαρρός κατακρεουργήθηκε. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για τους αιμοδιψείς συμμορίτες του Ζαχαριάδη και του Σιάντου. Επί του τάφου του τοποθέτησαν σταυρό με την επιγραφή «προδότης».

Δεν γνωρίζομε τους λόγους για τους οποίους τα διάφορα κέντρα υπέγραφαν συμφωνίες με τους αναξιόπιστους επιβούλους της ελευθερίας της χώρας, όταν είχε αποδειχθεί στην πράξη, ότι οι συμφωνίες αυτές ουδέποτε ετηρούντο. Τον Μάιο του 1944 το ΚΚΕ υπογράφει νέα συμφωνία με την υπό τον Γεωργ. Παπανδρέου εξόριστη Ελληνική Κυβέρνηση, την γνωστή «Συμφωνία τον Λιβάνου», η οποία έφερε τον βαρύγδουπο τίτλο «Εθνικό Συμβόλαιο», για την ανασύνταξη και πειθάρχηση όλων των ελληνικών ενόπλων τμημάτων και προετοιμασία του ελληνικού λαού για την ελεύθερη εκλογή του πολιτεύματος και του κοινωνικού καθεστώτος της αρεσκείας του μετά την απελευθέρωση.

Δυστυχώς και στην περίπτωση αυτή η Κυβέρνηση του Βουνού του ΚΚΕ, όχι μόνο δεν σεβάστηκε την υπογραφή της, αλλά πενήντα μέρες αργότερα κατήγγειλε τη συμφωνία και ζητούσε, όπως τα επτά από τα δεκαπέντε Υπουργεία της Κυβερνήσεως, μεταξύ των οποίων το Εσωτερικών, Παιδείας, Δικαιοσύνης, Εργασίας, Προνοίας, Γεωργίας και το Υφυπουργείο των Στρατιωτικών να δοθούν στο προδοτικό ΕΑΜ. Δηλαδή με άλλα λόγια να ανατεθεί στο λύκο η φύλαξη των  προβάτων.

Εκ των προεκτεθέντων αβιάστως συνάγεται, ότι αμετακίνητος στόχος της Κομμουνιστικής Ηγεσίας ήταν η εκκαθάριση όλων των αντιπάλων της, προκειμένου να είναι ο αδιαφιλονίκητος διεκδικητής της εξουσίας μετά την απελευθέρωση. Η υλοποίηση του τελικού στόχου, σύμφωνα με την μαρτυρία του γνωστού στελέχους του ΚΚΕ Βασ. Μπαρτζιώτα είχε ανατεθεί στο Α΄ Σώμα Στρατού του ΕΛΑΣ από το φθινόπωρο του 1943. Στην κομματική οργάνωση της Αθήνας το θέμα μπήκε στις αρχές Αυγούστου του 1944, η δε ένοπλη εξέγερση απεφασίσθη από την Επιτροπή Πόλης, αρχές Σεπτεμβρίου του 1944 (Βασ. Μπαρτζιώτα «Η πολιτική των Στελεχών του ΚΚΕ τα τελευταία δέκα χρόνια»).

Με την υποχώρηση των Γερμανών και την άφιξη της Ελληνικής Κυβερνήσεως την 18.10.1944 η Ελλάς, πλην της Ηπείρου, Εαμοκρατείται.  Η έδρα του Α’ Σ.Σ. του ΕΛΑΣ βρίσκεται στην οδό Σίνα και Βησσαρίωνος στην Αθήνα με καπετάνιο τον Νέστορα, η Μεραρχία του καπετάν Ορέστη κατοικοεδρεύει στη Χασιά και ο πάνοπλος εφεδρικός ΕΛΑΣ είναι διεσπαρμένος σε όλη την πρωτεύουσα.

Στις 25 Οκτωβρίου ο Πρωθυπουργός της Κυβερνήσεως Εθνικής Ενότητος, στην οποία συμμετέχουν και κομμουνισταί, ευρισκόμενος σε μεγάλη δυσκολία να κυβερνήσει τη χώρα, διορίζει Στρατιωτικό Διοικητή Αττικής, τον γνωστό για τα δημοκρατικά του φρονήματα Συνταγματάρχη Παυσανία Κατσώτα και καλεί υπό τα όπλα την κλάση του 1936, για να συστήσει την Εθνοφυλακή, η οποία θα ανελάμβανε την αστυνόμευση της πόλης, η οποία μέχρι τότε ασκείτο υπό της αλήστου μνήμης σε όλους Πολιτοφυλακής.

Όσο πλησιάζει η 1η Δεκεμβρίου, ημερομηνία παραδόσεως των καθηκόντων της Πολιτοφυλακής στην Εθνοφυλακή, ο κλοιός του ΕΛΑΣ σφίγγει γύρω από την Ελληνική Πρωτεύουσα. Την 3η Δεκεμβρίου το ΚΚΕ διοργανώνει μεγάλη διαδήλωση στο Σύνταγμα, κατά την οποία οι διαδηλωταί έρχονται σε σύγκρουση με την Αστυνομία με νεκρούς και τραυματίες εκατέρωθεν. Το σύνθημα της ανταρσίας του κομμουνιστικού 2ου Γύρου είχε πλέον δοθεί.

Ποιοι όμως καλούνται να αντιμετωπίσουν την κομμουνιστική καταιγίδα; Η Αστυνομία Πόλεων, το Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, η Πυροσβεστική, ο Λόχος Φρουράς Αγνώστου Στρατιώτου, τα δυο Τάγματα της Εθνοφυλακής, τα οποία μόλις είχαν συγκροτηθεί, οι Μαχηταί της Οργανώσεως «Χ» του μετέπειτα θρυλικού Αρχηγού της ΕΟΚΑ Συνταγματάρχου Γεωργίου Γρίβα-Διγενή στο Θησείο και οι ευρισκόμενες στην Αθήνα δυνάμεις του ΕΔΕΣ. Πέραν των ανωτέρω δυνάμεων στην Αθήνα, υπήρχαν ακόμα η 43η Τεθωρακισμένη Αγγλική Ταξιαρχία και η γνωστή σε όλους Ταξιαρχία του Ρίμινι, οι οποίες όμως δεν ενεπλάκησαν από την αρχή στις επιχειρήσεις.

Μετά την κατάληψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των αστυνομικών τμημάτων, το κύριο βάρος της αμύνης της πόλεως έπεσε στο Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη με δύναμη 500 περίπου αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών υπό τον Συνταγματάρχη Γεώργιο Σαμουήλ. Καίτοι το Σύνταγμα αυτό δέχτηκε λυσσώδεις επιθέσεις των ορδών του ΕΛΑΣ, διότι ήλεγχε την προσπέλαση προς το Αεροδρόμιο του Ελληνικού, άντεξε μέχρι τέλους και διεκδικεί ίσως τη μεγαλύτερη μερίδα στη σωτηρία της χώρας.

Με την εμπλοκή της Αγγλικής Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, της Ταξιαρχίας του Ρίμινι, αλλά και της ηρωικής αντιστάσεως του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη και μετά από αλλεπάλληλες φονικές μάχες, οι οποίες διήρκησαν 33 ολόκληρες ημέρες και στοίχησαν 15.685 νεκρούς, το κίνημα κατεστάλη και η Ελλάδα έμεινε ελεύθερη και δημοκρατική. Όμως η ξενοκίνητη ηγεσία του ΚΚΕ, παρά την ήττα της, δεν το έβαλε κάτω. Παραβιάζοντας και τη Συμφωνία της Βάρκιζας, δεν παρέδωσε τον κύριο  οπλισμό του ΕΛΑΣ, για να τον χρησιμοποιήσει στον πλέον αιματηρό Γ’ Γύρο της Κομμουνιστικής Ανταρσίας του 1946-49, ο οποίος στοίχισε 110.000 νεκρούς, ενώ 28.010  ελληνόπουλα έγιναν γενίτσαροι του Μαρξισμού.

Και το παράπονο όλων ημών που πονάμε αυτό τον τόπο είναι ότι το εγκληματικό αυτό κόμμα, χωρίς να έχει αποκηρύξει τις αρχές του και χωρίς να έχει ζητήσει τη συγγνώμη του ελληνικού λαού, απολαμβάνει τις ελευθερίες της δημοκρατίας εφαρμόζοντας το δόγμα του Λένιν « Οι αστοί μόνοι τους θα μας δώσουν το σχοινί, με το οποίο θα τους δέσουμε».    

Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αστυνομίας Πόλεων

Βερανζέρου 30, 4ος Όροφος
Αθήνα, 10432
ΑΤΤΙΚΗ
Τηλ. 210-5221346
email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Φόρμα Επικοινωνίας