Print

ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ

ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ

Ο ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ “ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ”
ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Του Γεωργίου Κασσαβέτη
Επισμηναγού (Ι) ε.α. - τ. Κυβερνήτου Ο.Α.

Με καθυστέρηση τριών ολοκλήρων ετών υπεβλήθησαν και εφέτος οι δηλώσεις της περιουσιακής κατάστασης , “πόθεν έσχες” των υπαγομένων στις διατάξεις του νόμου 3213/2003 προσώπων, μεταξύ των οποίων και το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας. Βάσει του άρθρου 1 παρ. 2 του νόμου αυτού η δήλωση υποβάλλεται αφ’ ενός μεν μέσα σε 30 ημέρες από την ανάληψη της δημοσίας υπηρεσίας, συνεπεία της οποίας δημιουργείται η υποχρέωση υποβολής της δηλώσεως, αφ’ ετέρου δε ετησίως κατά τη διάρκεια της θητείας και για τρία (3) χρόνια μετά τη λήξη της

Print

ΜΕΙΩΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ

ΜΕΙΩΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ

ΚΟΨΙΜΟ 50ΕΒΡΟΥ

Όπως είναι γνωστό, η διάταξη για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου ψηφίστηκε το Μάιο του 2017. Προβλέπει ότι η μείωση θα γίνει τον Ιανουάριο του 2020. Μόνο που στο κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου που συνέταξαν από κοινού κυβέρνηση και Θεσμοί προβλέπεται ότι αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρήσει, με βάση τους δικούς του υπολογισμούς, ότι το 2019 δεν πιάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τότε η μείωση του αφορολόγητου θα έρθει έναν χρόνο νωρίτερα. Η απόφαση για αυτό, όπως προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, θα ληφθεί τον ερχόμενο Μάιο.

Print

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΦΠΑ

ΦΠΑΠΟΙΟΙ ΑΠΑΛΛΑΣΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΠΑ

 

Απαλλαγή από τον ΦΠΑ εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επαγγελματιών και «κούρεμα» προστίμων επιβάλει η επικαιροποίηση του μνημονίου, που έγινε στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

Πλήθος είναι τα προαπαιτούμενα που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση στον φορολογικό τομέα, όπως προκύπτει από τον κατάλογο των δεσμεύσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της γ’ αξιολόγησης, με ορίζοντα υλοποίησης τον Μάρτιο ή τον Μάιο του 2018.

Print

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ 2017-2018

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ 2017-2018

 

Με τη μείωση κατά 50% της ετήσιας δαπάνης για το σχετικό επίδομα, συνεχίζεται η μνημονιακή υποχρέωση της περικοπής των κοινωνικών επιδομάτων μετά από τις πρώτες περικοπές συγκεκριμένων επιδομάτων του ΟΑΕΔ.

Σε «κούρεμα» κατά 50% της ετήσιας δαπάνης για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης προχωράει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να το πάρουν τον Ιανουάριο λιγότερα νοικοκυριά ή, στην περίπτωση που δεν αλλάξει ο αριθμός των δικαιούχων, να μειωθεί το ύψος του επιδόματος. Δηλαδή οι δικαιούχοι να λαμβάνουν μικρότερο επίδομα. Η μνημονιακή υποχρέωση για περικοπή του ετήσιου ποσού επιδότησης κατά 50%, η οποία θα διαμορφωθεί σε 47 εκατ. ευρώ από 92 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σεζόν, οδηγεί σε ανατροπές στα ποσά της επιδότησης, καθώς και των εισοδηματικών, περιουσιακών και των γεωγραφικών κριτηρίων.

Print

ΤΡΙΕΤΙΑ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ,ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ,ΜΕΙΩΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ

 

ΧΡΗΜΑΤΑ ΛΟΥΚΕΤΟΤΡΙΕΤΙΑ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ,ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ,ΜΕΙΩΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ

Τα πάνω-κάτω σε όλα τα βασικά κοινωνικά μέτωπα από φέτος μέχρι και το 2019 φέρνει το δεύτερο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, το οποίο συμφώνησε η κυβέρνηση με τους θεσμούς  και αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την επικαιροποιημένη μνημονιακή συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών, ο «χάρτης» των βασικών παρεμβάσεων την τριετία 2017-2019, με βάση τη χρονολογική σειρά εφαρμογής τους, «δείχνει» πως το 2017 θα εφαρμοστούν κατά βάση διαρθρωτικές παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις, στην απασχόληση στο Δημόσιο και στο ωράριο των εργαζομένων στο εμπόριο (κατάργηση υπουργικού βέτο στις απολύσεις, πλαφόν στους συμβασιούχους, άνοιγμα εμπορικών 32 Κυριακές).

Print

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ 20 ΑΛΗΘΕΙΕΣ

 

panagiotou medium 750x400

2014-2017: 20 Αλήθειες Για Την Ελληνική Οικονομία

Πάνος Παναγιώτου

 

2014

  1.  Το ΔΝΤ κρίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Η πρόβλεψη του ότι θα πέσει κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022 χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση. Αίτημα της κυβέρνησης να υλοποιηθεί η συμφωνία του 2012 για ελάφρυνση, ώστε το χρέος να πέσει κάτω από 110% απ’ το 2020.

  2. Η Ελλάδα βγαίνει δοκιμαστικά και επιτυχημένα στις αγορές. Οι αγορές για πρώτη φορά απ’ το 2010 κρίνουν και αυτές το χρέος βιώσιμο και δανείζουν στην Ελλάδα.

  3. Δεύτερη έξοδος στις αγορές με επιτυχία.

  4. Οι δανειστές αποδέχονται ότι το 2ο θα είναι και το τελευταίο Μνημόνιο για την Ελλάδα και αποδέχονται τη δυνατότητα της να δανείζεται απ’ τις αγορές.

  5. Έγκριση πιστοληπτικής γραμμής για την Ελλάδα, για να συμπληρώσει κεφάλαια  στην περίπτωση που δεν καλυφθούν πλήρως απ’ τις αγορές με την υποχρέωση λήψης νέων μέτρων που οι δανειστές τοποθετούν στα 2 δισ. και η ελληνική κυβέρνηση στο 1 δισ. ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για υψηλά πλεονάσματα με μέση ανάπτυξη 3.3% για τα έτη 2015-2018, στους οποίους κυβέρνηση και δανειστές (συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ) συμφωνούν.

  6. Το χρηματιστήριο σκαρφαλώνει σε υψηλά 2ετίας, ακολουθώντας τη μείωση των σπρεντ που πλησιάζουν τα προ κρίσης επίπεδα, με τους επενδυτές να αγοράζουν ελληνικές τραπεζικές μετοχές για πρώτη φορά απ’ το 2009. Ως αποτέλεσμα το τραπεζικό χαρτοφυλάκιο του δημοσίου αυξάνεται στα 20 δισ. ευρώ με στόχο για το 2016 τα 30 δισ.

  7. Εισροή κεφαλαίων στις τράπεζες για πρώτη φορά απ’ την έναρξη της κρίσης. Βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στο δείκτη «έναρξης νέων επιχειρήσεων» της Παγκόσμιας Τράπεζας κατά 112 θέσεις για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. Από τη θέση 147 στη θέση 35. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βελτίωση χώρας από τότε που δημιουργήθηκε ο δείκτης.

  8. Μείωση: ΦΠΑ στην εστίαση, φόρου στο πετρέλαιο, φόρου ακινήτων, φόρου ενοικίων, ασφαλιστικών εισφορών, προκαταβολής φόρου. Διατήρηση: μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, αφορολόγητου στις επιδοτήσεις των αγροτών.

  9. Αύξηση αφορολόγητου από τις 7 στις 9.5 χιλιάδες ευρώ

Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αστυνομίας Πόλεων

Βερανζέρου 30, 4ος Όροφος
Αθήνα, 10432
ΑΤΤΙΚΗ
Τηλ. 210-5221346
email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Φόρμα Επικοινωνίας